Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brink visar att han är onödig

som kallar sig gatuintellektuell, svarar på blivande landstingsrådet Björn Brinks, C, synpunkter på sjukvårdens framtid i landstinget Gävleborg.

Min första tanke efter att ha läst centerpartisten Björn Brinks debattinlägg i GD var, det där är inte mitt bord. Men efter en stund slog det mig, det är det ju faktiskt! Alla berörs av den halvmesyr eller vad man ska kalla det, som den nya landstingsledningen beslutat om.

Finns ett förslag framlagt av en mycket välbetald landstingsdirektör som anser att hans förslag till besparingar ska fungera, ska naturligtvis politikerna ta till sig det. Han bör veta bättre och fungerar det inte fullt ut, ge honom kicken. Så fungerar det inom det privata näringslivet.

Antagligen ser väl Björn Brink mig som en amatörtyckare, den som inte är politiskt aktiv ska ju inte blanda sig i vad politiker beslutar. Många politiker har försvarat sitt handlande på samma sätt och glömt bort att den som klagar, tycker att våra politiker uppför sig som amatörer. Tänk så olika folk kan tycka, beroende på vilken sida de står.

Det är inget vanligt kneg att vara landstingspolitiker (eller yrkespolitiker överhuvudtaget), det är ett jobb på nåder. Den närmaste politiska kretsen har ingenting att säga till om, det är väljarna som fungerar som domare när det är så dags. Ingenting varar för evigt, inte ens politiska uppdrag.

Brink och Centerpartiet har genom sitt agerande att skapa en majoritet tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet visat att landstingspolitiker inte behövs. När tre partier mitt uppe i en kris styrs av feghet istället för sunt förnuft och kurage, är den politiska ledningen en belastning för länet och dess invånare.

Än så länge har vi inte sett botten på den ekonomiska krisen, när uppgången en dag kommer har landstinget en bra bit kvar till att se ljuset i slutet av tunneln. Om inte landstingsledningen kraftigt börjar spara redan nu, sträcks krisen ut som ett gummiband.

I vårt län har bypolitiken genom engagemang av alldeles för många yrkespolitiker under åren växt till en nästan ogenomtränglig skog. Nu räcker det inte med gallring, det behövs en jättestor skogsmaskin som kalhugger alltihop. Visst kostar det pengar och lite miljöförstöring (svavelosande svordomar), men inbesparingen i slutändan kommer att vara enorm. Kanske vi till och med får råd med den hälso-, sjuk- och åldringsvård folk betalar skatt för att få!

När väl avverkningen är gjord och man kan se resultatet, inser säkert länets invånare att nyplantering måste ske sparsamt. Det är bättre med ett öppet landskap, än en politiskt vanvårdad demokratisk storskog som lägger sin skugga över allting.

gatuintellektuell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel