Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brinnande hyreshus evakuerat

SANDVIKENEtt åttavåningshus på Tallbacksvägen i Norrsätra, Sandviken, eldhärjades natten mot fredagen. Det var en av de boende i huset som upptäckte branden och larmade räddningstjänsten.

Annons
Branden som utbröt vid halv tvåtiden började på vindsvåningen som blev helt utbränd. Samtliga 34 lägenheter i huset fick utrymmas och de boende fick tillbringa natten på hotell.

Evakuera boende
Räddningstjänsterna från Sandviken, Gävle, Storvik samt Ockelbo, totalt som mest 25 man, bekämpade elden som kunde begränsas till vindsvåningen.
Insatsledare Daniel Gren är mycket nöjd med insatsen som i första skedet helt inriktades på att evakuera de boende i huset, eftersom det fanns risk för att elden skulle sprida sig. Räddningsmanskapet fick knacka dörr för att få ut alla inneboende.
Många av lägenhetsinnehavarna var borta på semester eller i sina sommarstugor. Därför fick räddningstjänsten bryta upp dörrarna för att kontrollera att lägenheterna var tomma så ingen skulle bli kvar.
- Det gick bra och samarbetet med polis och sociala myndigheter gjorde att alla fick inkvartering på hotell, säger han.

Använde lite vatten
Även brandskadorna kunde begränsas till enbart vindsvåningen där det fanns 24 lägenhetsförråd, hissmaskinrum och ventilationsrum.
Räddningsmanskapet arbetade för att minimera skadorna och försökte att använda så lite vatten som möjligt för att få elden under kontroll.
- Vi valde att kontrollera brandförloppet, men det som redan var eldhärjat var förstört så därför fick branden helt enkelt brinna ut, säger Daniel Gren.
Det brann långt in på dagen innan allt brännbart var borta. Under själva släckningsdelen bevakades branden både med rökdykare inne i huset och från stegbil, så att elden inte skulle sprida sig till lägenheterna på översta våningsplanet. Bara ett par av lägenheterna blev svårare skadade med vatten och brandskador.

Huset bevakat
En av de boende som var borta och bodde i sin sommarstuga var Kjell Carlsson. Han besökte under förmiddagen sin lägenhet på sjätte våningen och fann att skadorna var små.
- Det luktade en del rök, men i övrigt var allt räddat, fast allt jag hade i förrådet är väl borta, säger han.
Under dagen vaktades branden av räddningstjänsten varför någon undersökning av brandorsaken inte gick att genomföra. Även huset bevakades och de boende som ville besöka sina lägenheter för att se på skadorna och ta med nödvändig utrustning fick eskort upp till lägenheten. Allt för att ingen skulle kunna ta sig in och stjäla något från lägenheterna som nu stod öppna.
ULF GRANSTRÖM