Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på arbetsrkraft kan bli en ödesfråga

(Uppdaterad kl. 22.42) Är Gävleborg dödens väntrum eller framtiden?

Bilden av hur länet marknadsför sig kan bli en ödesfråga, menar Arbetsförmedlingens chef i Gävle.

– Det är jätteviktigt hur vi presenterar oss, säger Gabriella Persson Turdell.

Annons

Årets andra prognos från Arbetsförmedlingen innehåller många glädjande nyheter. Arbetslösheten och varslen minskar medan sysselsättningen ökar. 

– Och konjunkturen ser ut att vara på väg upp, även om prognosen är osäker på grund av läget i omvärlden, säger Gabriella Persson Turdell.

Arbetsförmedlingen har intervjuat 350 arbetsgivare i Gävleborg. Nio av tio företagare tror att efterfrågan kommer att öka under nästa år.

– Tongångarna är mer positiva än i våras. Men vi hissar varningsflagg för den kommande bristen på arbetskraft, säger Gabriella Persson Turdell.

Kurvorna är oroväckande. Pensionsavgångarna är betydligt större än tillskottet av ungdomar och glappet ser ut att bestå fram till år 2025.

I takt med att utbudet av arbetskraft minskar kommer konkurrensen om kvalificerad personal att bli tuffare.

– Om arbetsgivare inte kan rekrytera rätt kompetens flyttar de från länet, då blir det svårt att bo kvar, säger Gabriella Persson Turdell.

Hon efterlyser en kaxigare attityd hos länets kommuner och företagare. Även Arbetsförmedlingen måste bidra till att förändra bilden.

– Är Gävleborg dödens väntrum eller framtiden? Vi måste borsta upp oss och marknadsföra allt som är bra med länet om vi ska lyckas locka hit nyckelpersoner, säger hon.

Redan i dag har var femte arbetsgivare i länet rekryteringsproblem. De som inte lyckas anställa låter sin befintliga personal jobba övertid, enligt Arbetsförmedlingens intervjuundersökning.

Annons