Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på skolläkare

SANDVIKEN
Läkarbristen skapar problem för Sandvikens skolor.
Hälsocentralen Centrum säger nu upp avtalet med kommunen.

Annons
Från och med januari nästa år har de inte längre möjlighet att erbjuda skolläkare till Kyrkskolan i Årsunda och Murgårdsskolan i Sandviken.
Även gymnasieskolorna har svårt att få tag i skolläkare i dag. Det här är ett problem som man just nu arbetar med och förhandlar om, berättar Marianne Korhonen Näslund, chef på elevhälsan inom Sandvikens kommun.
- Målet är att få en egen skolläkare. Men i vilken form det blir vet vi inte, säger hon.
I Sandviken har elevhälsan ett system där man köper in skolläkartjänster från hälsocentralerna i kommunen. Nu har Hälsocentralen Centrum helt enkelt inte personal nog att uppfylla sitt uppdrag.
Risken är att även fler hälsocentraler tvingas säga upp sina avtal i framtiden.
Att rekrytera en läkare till en skolläkartjänst hos kommunen är ingen särskilt lätt uppgift just nu, berättar Marianne Korhonen Näslund.
Tjänsten måste ju vara attraktiv också. I Gävle har man i dag en anställd skolläkare. Men Gävle är större och har delvis andra förutsättningar, förklarar hon.
Förutom Kyrkskolan och Murgårdsskolan ser det just nu ut som om Sandvikens övriga skolor har tillgång till skolläkare även efter nyår.
JOHAN PIHLBLAD