Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på strömming i Gävle

GÄVLE
Ät strömmingsburgaren du köpt på Cityfesten med vördnad. Det är nämligen ebb i strömmingsflödet hos Gävlefisk just nu. Den fisk man med möda drar upp i Gävlebukten, säljs under Cityfesten.

Annons
Orsaken är att två av Gävlefisks trålare håller på att repareras. Den ena behöver byta motor och den andra behöver reservdelar som beställts från Danmark.
- Nätfisket är igång som vanligt, men det ger lite mindre utdelning, berättar Raymond Sjölander som är inköpschef på Gävlefisk.

Från södra Sverige
För att tillmötesgå efterfrågan köper Gävlefisk därför sin strömmingsfilé från södra Sverige. Den strömmingen dras upp i havet söder om Kalmar. Normalt sett brukar man kunna köpa från västkusten, men även där har man i år problem.
Men Cityfestens strömming är alltså äkta vara.
- Ja, det är våra egna gubbar som är ute och säljer den strömming de har fått, säger Raymond Sjölander.

"Det bästa som finns"
Mycket riktigt. Bakom disken hos Gävlefisks stånd hittar vi ordförande Lars Berglund, och han säljer strömmingsburgare så det står härliga till.
- Sista veckorna har det varit ovanligt varmt, och då drar sig strömmingen längre ut, där vattnet är kallare, säger han.
Ett stim av Cityfestdeltagare flockas kring strömmingsburgarståndet.
- Strömmingsburgare är bland det bästa som finns, jag skulle kunna stå och äta hela dagen, säger Per Eliasson från Gävle.
En trio glada damer från Åshammar, Karin Sjöberg, Stina Persson och Gun-Britt Nilsson har också letat upp Gävlefisks stånd.
- Det är tradition med strömmingsburgare, tycker Karin.
- De är jättegoda, och så är det så trevliga killar och god service, menar Gun-Britt.
Att strömmingen just nu är svårfångad är varken ovanligt eller alarmerande, säger Lars.
- Jag drog upp 720 kilo häromdagen, och det är ganska bra efter omständigheterna.
MARTIN HOFVENSTAM
026-15 96 31