Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristande säkerhet oroar vägarbetarna

För hög hastighet och för lite hänsyn.
Säkerheten vid vägarbeten är mycket dålig.
Det visar en undersökning bland 2 000 Sekomedlemmar inom vägbranschen.

Arbetsmiljön för vägarbetare är rent ut sagt livsfarlig, och många vägarbetare är oroliga på jobbet. Det är resultatet av en rapport som Novus Opinion tagit fram bland medlemmar i facket Seko.

Den visar att nästan varannan vägarbetare oroar sig över bristande säkerhet vid vägarbeten, och att åtta av tio inte tycker att trafikanterna visar dem tillräcklig hänsyn. Problemet är framför allt hastigheten.

– Det borde vara 30 förbi alla vägbyggen, för då håller sig folk åtminstone under 50, säger vägarbetaren Christian Hillberg.

Hans kollegor Daniel Frank och Ove Johansson har inte varit med om någon olycka på jobbet. Men enligt rapporten uppger mer än var tredje vägarbetare att det under det senaste året har uppstått en eller flera incidenter vid den egna arbetsplatsen som är relaterade till trafiken.

Även Vägverkets siffror visar att 953 personer skadats lindrigt och 20 personer omkommit vid vägarbetsplatser de senaste fem åren.

– Folk kommer för fort, ser varken vad maskiner gör eller om det springer gubbar bakom dem. Och så har de bråttom, de ger varken tid eller plats för att manövrera maskinerna om man till exempel ska tömma en skopa, säger Daniel Frank.

Trots det går ingen av dem runt och är orolig på jobbet. De är vana, och ser trafiken som en del av sitt dagliga arbete. De har lärt sig att tänka sig för, och vet vad som krävs av dem för att kunna jobba på vägen.

– Förstår man skyltar är det inga problem. Det handlar om sunt förnuft: att 30 är 30 och ingenting mer, säger Daniel Frank.

Ove Johansson håller med, och intygar att hastigheten är A och O.

– Kör man lugnt hinner man uppfatta allt som händer, säger han.

Den grundläggande orsaken till både vägarbetsolyckor och problem på jobbet är enligt vägarbetarna att folk är okunniga. Alla vet till exempel inte vad alla skyltar betyder, och på vilken sida av dem man ska köra. Daniel Frank tror sig eventuellt veta hur man ska få ett slut på problemet.

– Det kanske är för lite om sådant här när man tar körkort? Och polisen borde ha mer kontroll vid byggena, något annat hjälper inte, säger han.