Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristen på förskollärare ökar

m (TT)Bristen på förskollärare fortsätter att öka kraftigt för tredj

Annons
Stockhol
e året i rad medan bristen på lärare ligger kvar på en hög nivå, visar nya siffror från Lärarförbundet.
Antalet nyanmälda lediga platser för förskollärare och fritidspedagoger ökade med 15 procent de första fem månaderna i år jämfört med motsvarande period förra året. Det behövs över 10 000 fler förskollärare för att fylla länens behov.
Utlysta lärartjänster för grundskola och gymnasieskola minskar något, men ligger kvar på över 20 000 för femmånadersperioden. Det visar siffror från Lärarförbundet och Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) som presenterades på tisdagen.
Skolverkets prognos för behovet av lärare i framtiden ligger på 70 000 nya lärare under en femårsperiod.
- Nu ser vi i stället att det under en femmånadersperiod behövs 30 000 nya tjänster. Det visar på en rörlighet inom läraryrket, säger Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet, till TT.

Maxtaxan
Bland orsakerna till den stora bristen på förskollärare finns maxtaxan inom barnomsorgen och den späds på av att allmän förskola för fyra- och femåringar införs vid årsskiftet.
- Men störst betydelse har 90-talets nedskärningar. Hela skolområdet ser effekterna av det, säger Eva-Lis Preisz.
I 18 av 21 län annonserar kommunerna efter förskollärare. Den största ökningen står Östergötlands län för. Här ökade antalet utlysta tjänster med 82 procent i januari-maj jämfört med samma period 2001. Gotlands län, Uppsala län och Västmanlands län går mot strömmen och antalet utlysta tjänster minskar. På Gotland är minskningen 31 procent.

Störst brist i Blekinge
Bristen på lärare ökar mest i Blekinge län, där antalet utlysta platser har ökat med nästan en tredjedel. Även här står Västmanlands län för en minskning.
Stora pensionsavgångar och långtidssjukskrivningar är några av orsakerna till lärarbristen. Enligt Lärarförbundet heter lösningen på lärarbristen högre löner och bättre arbetsvillkor.
- Kommunerna måste dels se till att behålla den personal de har och dels satsa på att locka fler till jobben, säger Eva-Lis Preisz.

Tove Wennergren