Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister hittades efter brand

Tisdagen den 29 juni drabbades Hoo Timber AB i Torsåker av en förödande brand som ödelade spånhuset. Lyckligtvis klarade sig hyvleriet. Produktionen kom igång efter någon vecka och har rullat hela sommaren.

Arbetsmiljöverket fann en del brister vid sin inspektion efter branden och ägaren ska nu rapportera tillbaka vad man gjort för att uppfylla verkets krav.

Branden startade i en lastmaskin som höll på att lasta spån. Personalen lyckades dra undan lastmaskinen men då brann det redan i spånen och hela spånhuset blev övertänt. Tack vare en brandvägg i tegel hindrades branden från att sprida sig vidare till resten av anläggningen.

– Vi stod stilla i en vecka, sedan var produktionen igång igen lite provisoriskt löst, säger företagets VD Sven-Erik Flodström.

Han berättar att man ligger lite efter och därför försöker jobba med det mest akuta. Något nytt spånhus finns inte än. Den hanteringen är också löst provisoriskt. Men det är meningen att man ska bygga nytt. 30 procent av sågverkets verksamhet består av hyvelspån som fraktas till Skutskär och blir pellets.

Arbetsmiljöverket kräver nu efter sin inspektion bland annat att företaget ska se till att lastningen av spån sker på ett säkert sätt och att det finns skriftliga instruktioner för hur det ska gå till. När en ny spånficka byggs måste riskerna med att arbeta i en explosionsfarlig miljö analyseras och klassas.

I sin rapport konstaterar Arbetsmiljöverket att Hoo Timber arbetar aktivt med säkerhetsfrågorna. Men konstaterar att kraven är höga i ett sågverk där stora mängder brandfarligt material hanteras.