Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i bullermätning

STORVIKMiljödomstolen gav länsstyrelsen rätt i frågan om bullermätningar i Storvik.

Annons
Senast den sista oktober måste Banverket ha genomfört nya mätningar.
Frågan om störande buller i husen intill järnvägsspåren inne i Storvik har i flera år varit en fråga för olika myndigheter.
Senast 1998 skulle Banverket ha gjort åtgärder för att minska bullret i hus som berördes av den bangårdsutbyggnad man gjort i Storvik. Bygg- och miljönämnden godkände åtgärderna och de mätningar som gjorts efteråt.
En boende där överklagade dock redovisningen av mätningarna. Fastighetsägaren hävdade bland annat att mätningar inte genomfördes i enlighet med normer från Naturvårdsverket samt att mätinstitutet inte hade fokuserat på den "mest bullrande tågtypen". Dessutom noterades inga tåghastigheter i mätningarna, hävdar fastighetsägaren.
Länsstyrelsen gav i april 2001 den boende rätt och upphävde bygg- och miljönämndens beslut att godkänna Banverkets mätningar. Banverket överklagade därför till miljörätten som nu har behandlat ärendet.
Där fastslår man beslutet från länsstyrelsen och konstaterar att Banverkets redovisning har sådana brister att den inte kan godkännas.
Däremot konstaterar miljörätten att tidpunkten då de nya mätningarna ska vara genomförda senareläggs till den 31 oktober.
KARIN BERGKVIST