Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i chefers arbetsmiljö

Landstinget måste förbättra arbetsmiljön för primärvårdens mellanchefer i Gävleborg. Arbetsmiljöverket har hittat en rad brister.

Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion av arbetsmiljön för primärvårdens verksamhetschefer, ett tiotal personer i länet.

Bakgrunden är att det finns signaler om att chefer i mellanposition upplevt en ökad stress på senare år. Mellanchefer lever i ett spänningsfält mellan att vara lojal uppåt och skapa förtroende nedåt i organisationen, en roll som kan vara besvärlig, enligt Arbetsmiljöverket.

Inspektionen visar att verksamhetscheferna i primärvården har en hög arbetsbelastning där vissa psykiskt stressande moment ingår. De stressas av omgivningens brist på respekt för uppgjorda mötestider. Otydligheter i uppgiftsfördelning och organisation gör att de inte kan agera på det sätt de vill inom sitt ansvarsområde.

Arbetsmiljöverket kräver att landstinget upprättar rutiner för att regelbundet undersöka verksamhetschefernas arbetsmiljö. Verket vill också att roller och uppgiftsfördelning i organisationen ska förtydligas och att primärvårdens ledningsgrupp får möjlighet att fungera på ett bättre sätt än hittills.