Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister på Björkegrenska

GÄVLEBjörkegrenska gården måste se till hemtjänstpersonalen har omklädningsrum, duschmöjligheter, kylskåp och någonstans att äta ifred. Det kräver arbetsmiljöverket efter en inspektion av personalutrymmena.

- Vi ser oss om efter andra lokaler. Det är inte riktigt möjligt att åtgärda de befintliga, säger Bo Bergman, regionchef på Attendo care AB som tog över hemtjänsten den första mars i år.
Ett 70-tal arbetar på Hemtjänst Söder, varav mellan 40 och 45 är i tjänst samtidigt. Åtta hemtjänstgrupper har gjorts om till tre och 15 till 17 personer planerar tillsammans dagens arbete i rum där det inte finns plats för alla och luften blir dålig.
I princip saknas personalutrymmen skriver Arbetsmiljöverkets inspektör och kräver en rad åtgärder.

Omklädningsrum
Personalutrymmen med låsbara skåp, omklädningsrum och utrymmen för klädförvaring finns inte och sådana utrymmen måste ordnas. Tillgång till tvätt- och duschmöjligheter saknas också och ska installeras. Fler toaletter måste till.
Personalen, som äter i lokaler som också används av föreningar, måste få tillgång till utrymmen där de i lugn och ro kan ha matrast. De måste också kunna förvara medhavd mat kallt, en möjlighet som saknas i dag. Fler vilutrymmen och bättre städning krävs också skriver inspektören.
Senast den sista augusti ska arbetsmiljöverket ha svar på vad Attendo care gjort för att förbättra arbetsmiljön.
Verksamhetschef Therése Hedén är på semester, men Bo Karlberg, som arbetar i Uppsala, säger att hon har börjat leta andra lokaler, men att han vet inte hur det går. De tittar också på möjligheten att få större lokaler på Björkegrenska gården.
- Det måste ske under året. Jag förutsätter att vi hittar en lösning under hösten, säger han.
Ändrade städrutiner och ändrade scheman, så att personalen genom till exempel flyttade lunchraster inte samlas i de gemensamma utrymmena samtidigt, är andra åtgärder som påbörjats säger Bo Karlberg. Han vet inte om de fått kylskåp och värdeskåp än.
- Jag sitter för långt ifrån.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se