Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristfällig rekrytering till högstadiet i Österfärnebo

Rekryteringen av lärare till högstadiet i Österfärnebo har varit mycket bristfällig. Nu måste Peter Kärnström och den politiska ledningen i Sandviken ingripa. Det skriver föräldrar från Österfärnebo i ett öppet brev.

Alla partier säger att de vill ha högstadiet kvar, men att det inte går att få kvalificerade lärare till Österfärnebo. Vi har därför gått på djupet för att undersöka hur rekryteringen har gått till. Resultaten är minst sagt uppseendeväckande:

* Trots en uppmaning från skolinspektionen förra året har de lärare vi kontaktat på högstadiet varken fått uppmuntran eller stöd för fortbildning för att skaffa behörigheter. Dessa lärare har högskolepoäng och kan komplettera det med pedagogiska kurser.

* Utlysning av tjänster i Österfärnebo har skett under två korta perioder. Sammanlagt har 27 personer sökt tjänsterna, flera av dem kunniga lärare som arbetat många år i Sandvikens kommun. Det är högst anmärkningsvärt att inte skolledningen kunnat hitta tillräckligt med lärare bland dessa sökande.

* Sedan frågan om skolflytten blivit medial hörde flera lärare av sig till den lokala utvecklingsgruppen. Kommunen gick oss då till mötes och öppnade ansökningarna igen. Inbjudan att söka skedde i ett mail till utvecklingsgruppenmed beskedet att ansökningarna skulle vara inskickade till skolchefen inom två dagar! Ansökningsmöjligheten skulle självklart ha erbjudits offentligt på ett korrekt sätt. Det är ett mirakel att nio ansökningar kom in, med en korrekt utlysning med en skälig tidsperiod skulle betydligt fler ha kunnat söka tjänsterna.  I brevet till utvecklingsgruppen angavs inte heller vilka kompetenser och vilken omfattning av tjänst som det fanns behov av.

* Sökande lärare har tvingats åka till Sandviken för intervjuer och har därigenom inte kunnat bekanta sig med den skola de sökt till. Vid intervjutillfällena har de sökande inte fått besked om när beslut skall ske vilket är problematiskt då det är juni och de i vissa fall tvingas säga ja eller nej till andra jobb.  Även lärare som har arbetat länge på skolor i kommunen har tvingats åka till Sandviken på intervju och dessutom avkrävts referenser utöver den rektor de har haft under det gångna året.

* Lärare som har begärt samma lönenivå som i kringliggande kommuner har fått veta att det inte är möjligt i Sandviken.

* Lärare med lång erfarenhet att undervisa i ämnen som högstadiet behöver, har vid intervjuerna erbjudits jobb endast i ämnen där de har formell behörighet. Fokuseringen på den formella legitimationen har använts som skäl att avvisa kunniga lärare som hade kunnat höja kvaliteten på skolan ytterligare. Detta trots att även formellt obehöriga lärare faktiskt har rätt att undervisa och även sätta betyg ihop med rektor. Såsom alltid skett tidigare och som sker i skolor över hela Sverige.

Sammantaget får vi den bestämda känslan att intresset för att tillsätta bra lärare inför hösten på Österfärnebos högstadium har varit mycket lågt. Har skolförvaltningen trots detta fått ihop lärare så att högstadiet kan vara kvar? Om inte så måste den högsta politiska ledningen i form av kommunalrådet Peter Kärnström nu ingripa.

Alla partier har tydligt deklarerat att man vill ha högstadiet kvar. Då måste ni också se till att skolförvaltningen gör ett seriöst arbete med ansökningar och rekrytering. Vi förväntar oss en ödmjuk och konstruktiv behandling av de ansökningar som inkommit. Med ett beslut att behålla högstadiet finns också möjlighet att vid behov fortsätta rekryteringen under sommaren så som sker på andra skolor i Sandvikens kommun. 

Paulina Lingers och Andreas Lingers, föräldrar i Österfärnebo 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare