Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Britterna ska lockas ta Tidernas väg

SANDVIKEN
Nu görs en internationell storsatsning på Tidernas väg.
Under två dagar, sista april och första maj, ska tre journalister och två resebolagsagenter från England bland annat besöka Högbo bruk som ett led att lansera Tidernas väg.

- Vi har redan planerat in fyra turer som kommer att vara i 13 dagar, berättar Hanna Hägglund på Äventyrarna i Högbo.
Idén att lansera Tidernas väg i England kommer från Tim Holman, själv engelsman som i dag driver Hussborg herrgård i Ånge. Sedan har tankarna och ideérna utarbetats under vintern och nu finns ett klart koncept som ska presenteras för turisterna från England.
- Vi har redan ett samarbetsavtal med Ryanair, förklarar Hanna Hägglund. Det är meningen att turisterna ska flygas till Västerås för att sedan åka Tidernas väg. Ja, det blir också små utflykter längs vägen.

Fyra äventyrsresor
De fyra planerade äventyrsresorna är döpta till Midsommar-resan som går mellan 12 och 24 juni, Midnattsresan 3 till 15 juli, Kräftresan 7 till 19 augusti och avslutande Älgresan 21 augusti till 2 september.
- Det fanns också planer på att vi skulle ha en surströmmingsresa, men den har vi tagit bort, skrattar Hanna Hägglund.
Ja, det kanske var lika bra. Engelsmännen är nog inte beredda på den matkulturen än.
Två av journalisterna arbetar på en stor resetidning som delas ut gratis. Den heter TNT och sprids i 400 000 exemplar.
De två agenterna kommer från ett resebolag som heter Backpackers.
- När de kommer till Högbo ska vi visa våra aktiviteter, fortsätter Hanna. Vi har rätt mycket att erbjuda i Högbo.

Avslutas med party
Under de 13 dagar som resan varar kommer en stor del av programmet att vara i Gävleborg. Det börjar med Gysinge och den verksamhet som finns där. Det fortsätter till Högbo där det blir jeep-safari och paddling och övernattning i smedsgårdarna.
- Sedan blir det ett besök på Digerön i Öjaren med övernattning, säger Hanna Hägglund.
Färden går vidare till bland annat Orbaden i Hälsingland, Järvzoo och Ramsjö.
- Deltagarna ska få chansen att spela golf, fiska och åka mountainbike, fortsätter Hanna. Det blir också vandringar på Storhogna och ett besök hos Vargas vildmarkscenter innan det hela avslutas med ett party på Högbo Qvarn.
Eftersom turistsäsongen närmare sig med storsteg och äventyrsresorna ännu inte är presenterade i England är det lite nervöst hos Äventyrarna i Högbo. Det är en ekonomisk satsning där man inte vet hur mycket som kommer tillbaka.
- Vi kör som planerat i år, säger Torbjörn Hägglund, en av delägarna. Visst är det en chansning, men vi måste samtidigt visa upp oss.
Samtidigt är Sverige idag ett billigt land att turista i för utländska besökare. Kronan står inte speciellt högt i kurs.

JÖRGEN LARSSON