Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broar mellan husen – ett av flera nya förslag som ska göra Drottninggatan till en paradgata

Nästan hälften av dem som rör sig i Gävles centrum stannar mest kring Stortorget. Många besökare kommer aldrig bortom Rådhustorget på Drottninggatan.

Här är deras förslag för att göra östra Drottninggatan mer levande

– Tillsammans med företagarna har vi försökt hitta en lösning. Utmaningen är att få folk att stanna kvar en stund på den här delen av Drottninggatan, mellan Rådhustorget och stationen, säger Daniel Swärd, centrumutvecklare vid Gävle kommun, som tillsammans med företagarna och arkitekter längs gatan kommit fram till ett förslag.

Det skulle kunna bli verklighet inom fem år, tror han.

Läs mer: Ny livsstilsbutik i Popcorners gamla lokal på Gävles stora inredningsgata

– Vi har kommit fram några frågeställningar som vi jobbat utifrån . Trots att det finns ett bra utbud här, med även nya butiker, kommer man av någon anledning aldrig över Rådhustorget. Varför? Och varför stannar man inte utan bara passerar? Och hur upplevs entrén till Gävle om man som besökare kommer hit med tåg? Det går att göra mycket för att göra Drottninggatan till den paradgatan den är tänkt att vara, säger Daniel Swärd.

Jenny Nordqvist, ägare till frisérsalongen Sotlugg och linlugg, har varit med tagit fram det förslag som nu finns, som ska göra att östra Drottninggatan känns mer som en huvudgata som leder till centrum.

– Vi har försökt få till det så att gående och cyklister kan samsas bättre på gatan. Som det är nu kör cyklisterna i 190 här vilket säkert kan vara lite chockartat för besökare. Vi vill får till ett naturligt gångstråk, bland annat med ny plattsättning, så att det blir mer utrymme för butikerna och för till exempel uteserveringar, säger Jenny Nordqvist.

Mer grönt på gatan och tre broar som förbinder huskropparna är en del av förslaget.

– Här tänker vi att det kan finnas restauranger eller grönytor mellan butiker. Intressanta butikskoncept är en förutsättning om vi ska kunna få nya butiker hit., säger Daniel Swärd.

Många som trafikerar gatan har bråttom till och från sina tåg.

– Flödet på gatan är egentligen enormt. Det är en vallfärd varje dag. Tänk om vi kunde få alla de här att stanna upp en stund. Vi vill att östra Drottninggatan ska vara mer ett vardagsrum än en tråkig passage, säger Daniel Swärd.

De många cyklarna på gatan är ett problem, säger han. Cykelställena på gatan föreslås flyttas till korsande gator.

– Dels vill vi få cyklisterna att sakta ner, dels göra nåt åt cykelställena som gör att man inte kan röra sig naturligt mellan båda sidorna om gatan. Vi vill få ned tempot på gatan och få folk att börja strosa mer.

Men förslaget är än så länge just bara ett förslag. Det finns inget beslut om att göra om gatavsnittet.

– Nu måste vi få upp det på den politiska agendan också. Sen kan det kanske ta tre till fem år innan det börjar bli verklighet, säger Daniel Swärd.

Läs mer: Drottninggatan blir inredningsgatan i Gävle igen – tre nya butiker slår upp portarna

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android .