Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bromsar på bettet plågar hästar

GÄSTRIKLAND
Bromsarna är fler och elakare än på många år.

Några som drabbas särskilt hårt är hästarna.
- Vi har jättemycket broms. I torsdags kväll när jag skulle ut och rida fick jag vända hem för att det var så mycket, säger Lotta Nyman på Hofors ridsällskap.
Bromsar är bitska flygfän som gärna tar en tugga på djur och människor. Och en svettig hästkropp är rena kalaset för de elaka insekterna.
Enligt Lotta Nyman är det så mycket broms i år att man helst håller sig inne och rider.
Likadant är det på Gävle Ponnyklubb. Trots att de ofta rider längs rullstensåsen från Valbo, långt från någon större våtmark, är det ovanligt mycket broms även där.
- Definitivt mer än ett normalt år. Men varför vet jag inte. Det är väl värmen, säger Anita Engholm på Gävle ponnyklubb.

Huva mot insekter
Många hästar som går ute har numera ett nät framför ögonen i stället för de gamla fransarna, flyveil. Nätet heter helt enkelt flughuva och håller tätt runt ögonen så att insekter inte kan klättra in.
- Det ska helst vara huvor med öron, för sen i augusti kommer småflugorna, som är otroligt irriterande för hästarna, säger Gefle Dagblads hästskribent Gunilla Elson.
Hon förklarar att det finns ytterligare ett bra hjälpmedel för hästar som plågas av elaka bromsar.
- Särskilda täcken som är gjorda av ett speciellt nät i stället för bomull. Insekterna har ju fasettögon, och när de ska landa på ett sånt här nät så ser det ut att snurra runt och de blir "sjösjuka". Nätet bryter helt enkelt ljuset så att det ser ut att röra sig, säger hon.
Enligt Gunilla Elson är det ett ordentligt åskväder som behövs för att få slut på bromsplågan.
- Det måste vara något med laddningen i luften, jag vet inte hur. Men efter ett åskväder är de hur som helst borta, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se