Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröst,rumpor & paletter

/

I filmen ”Total Recall” från år 1990 finns en kvinna med tre bröst som påminner om figurerna i flera av Ardy Strüwers målningar och grafiska verk.

Annons

Men Ardy stannar inte alltid vid tre, ibland har de fyra, fem eller till och med åtta bröst. Han gillar bröst. Ulla Jacobssons nakna bröst i filmen ”Hon dansade en sommar” var orsaken till att han liftade från Holland till Sverige som 19-åring.

– Fixeringen bottnar i ett Oidipuskomplex, förklarar han.

Han har tappat bort ”mammakänslan” och försöker hitta tillbaks genom att använda symboler för moderskap, värme och hjärta. Rumpor, strumpeband, påfåglar och färgpaletter återkommer i flera av tavlor. Hålet i paletten är viktigt eftersom det knyter an till hans hålfilosofi: vi föds ur ett hål, vi slutar i ett hål, hela universum är ett hål...

Utställningen på Galleri Rosa Huset (t o m 28.10) består av 48 målningar och grafiska verk, de flesta producerade under de två senaste åren. Ardy Strüwer beskriver själv hela sitt konstnärskap som en hyllning till livet och kvinna, det är också temat för utställningen.

Gävle har blivit en av orterna som han besöker under det han själv kallar för sin avskedsturné. Han ska inte sluta måla men att kuska runt har han fått nog av. Han är 73 år och ska ägna de kommande åren åt att skriva en bok om ”roliga händelser” under livsresan som började i Indonesien och fortsatte i Holland, Sverige och Frankrike där han bor sedan år 1986.

Konsten har varit den röda tråden genom livet även om fotbollen, humorn, tv-sketcherna och skämtteckningarna varit betydelsefulla sidospår. Samtidigt har mångsidigheten legat honom i fatet och gjort att han inte uppfattats som en riktigt seriös konstnär, menar han.

Han väntar fortfarande på ett riktigt erkännande och drömmer om att skapa en ”optisk orgasm” som går till konsthistorien.

Mer läsning

Annons