Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott mot barn prioriteras

En torpedåklagare som röjer i den så kallade mängdbrottsligheten.Till en del förklarar det ökningen av antalet åtal, menar Gävleåklagarnas högsta chef Birgitta Nygren.

- Vår målsättning är att den som begått ett brott ska lagföras. Det är oerhört angeläget för medborgarna, säger hon.
Effektiviteten vid åklagarkammaren i Gävle kan mätas i rena siffror. Genomströmningstiden anger hur många dagar det tar en åklagare att väcka åtal när polisen har överlämnat en färdig utredning.

18 dagar
I Gävle tog det 18 dagar under en tolvmånadersperiod med början i juli förra året. Genomsnittet i riket var avsevärt sämre och rusade iväg till 26 dagar.
Gävles åklagare klarar sig lika bra när man tittar på jämförbara kammare som Uppsala och Falun. Det tog åklagarna i de bägge städerna 25 respektive 32 dagar att väcka åtal.
Specialiståklagaren ska bekämpa "vardagsbrotten". De handlar till stor del om stöld, misshandel och skadegörelse. Brott som drabbar vanliga människor och brott som tagit onödigt lång tid att utreda. Det ansåg i vart fall Riksåklagaren, RÅ, när han lanserade den nya tjänsten runtom i landet.
Prioriterade brott, där barn och ungdomar är inblandade, utreds snabbt. Liksom fall med frihetsberövade eftersom en person som är anhållen måste utredas så grundligt att häktning kan hållas inom tre dagar. En häktad person måste utredas tillräckligt för att kunna åtalas inom tre veckor.
Det är ambitionen att minska högarna med outredda vardagsbrott som nu börjar avspegla sig i tingsrättens växande arbetsbörda.
- I samarbete med polisen försöker vi effektivisera arbetet. Förundersökningarna blir bättre. Det är en förutsättning för ökad lagföring, säger Birgitta Nygren, chefsåklagare.
Det kan även finnas andra förklaringar till att åklagarkammaren lämnar ifrån sig fler åtal. Men att det skulle begås fler brott är knappast en av dem.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se