Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott mot djurskyddslagen eller inte

SANDVIKEN
Bröt Inger Hedberg mot djurskyddslagen när hon beslöt att nacka flera tusen höns?
Ja, anser jordbruksverket och åklagaren. Nej, hävdar hon själv. Det gjordes för att förhindra onödigt lidande.

Annons
I går hölls rättegången i Sandvikens tingsrätt.
Den 6 juli 2001 var en mycket varm sommardag i Ockelbo. I Inger Hedbergs hönshus fanns 11 000 höns som svalkades av husets ventilation. På eftermiddagen inträffade så ett mekaniskt fel och fläktarna skar ihop.
Temperaturen steg snabbt till 44 grader och giftiga gaser bildades i hönshuset. Hönsen tystnade, satt apatiskt stirrande och en efter en började de att självdö, berättar Inger Hedberg.

Kritiskt
Situationen blev kritisk. Personalen kände att de var tvungna att göra något. De kunde inte bara se på när hönsen kvävdes till döds. Inger Hedberg och den övriga personalen beslöt sig då för att avliva hönsen genom att dra ut nacken på dem. Under de dryga två timmar som arbetet pågick självdog flera tusen av hönsen, berättar hon.
Den här metoden är tilllåten att använda på enstaka djur i nödsituationer, men inte på en hel population. Enligt jordbruksverket är den plågsam och förbjuden enligt djurskyddslagen.
Inger Hedberg ställer sig frågande till vilka alternativ hon hade.

Djurplågeri
- Hade vi låtit dem självdö hade vi väl åkt dit för djurplågeri, säger hon.
I normala fall hämtas hönsen levande och körs till en anläggning i Vara där de avlivas. Vid ett sådant här tillfälle hade ett alternativ varit att använda gas från AGA. Den metoden är etiskt tveksam och hade tagit allt för lång tid att genomföra, bedömde Inger Hedberg.
I sista hand bör en veterinär anlitas. Men vad skulle en sådan kunna göra, undrar hon.

Förlorade pengar
Det fanns heller inga ekonomiska motiv bakom avlivningen, hävdar försvaret. Tvärt om förlorade Inger Hedberg 15 000 kronor på sitt beslut. Dessutom förlorade hon det så kallade täckningsbidraget på cirka 80 000 kronor.
Men åklagaren anser att reglerna ska följas och att Inger Hedberg bör dömas till ett mycket lindrigt bötesstraff.
Dom i målet väntas den 13 november.

JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se