Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott mot knivlagen ökar i Gävle

GÄVLE
Antalet brott mot knivlagen i Gävle ökar. Prognosen för 2003 pekar på en mer än 30-procentig uppgång.

Annons
- Det kan bero på att polisen blir mer effektiv, förklarar Rolf Gustafsson, talesman vid Gävlepolisen, för hur man tolkar siffrorna.
Knivskärningen i Forsbacka den gångna helgen visar tydligt på hur mycket farligare ett vanligt slagsmål blir om en av deltagarna är beväpnad.
En 14-åring erkände att det var han som knivskar en 18-årig man så illa att ena lungan punkterades och det blev en rispa på mjälten.
Dagligen genomför Gävlepolisens patruller visitationer och hittar knivar, yxor och alla slags skarpslipade tillhyggen. Beslagen förverkas som regel genom beslut i tingsrätten. Beslutar man på avdelningen för beslagtaget gods att vapnen ska förstöras sker det genom bränning i en anläggning vid Sandvik.
Statistiken över beslag verkar tala ett tydligt språk.
2001 registrerade Gävlepolisen 83 brott mot knivlagen, påföljande år 89. Alltså en relativt jämn nivå som ser ut att få en abrupt ökning i år.
Hittills har 129 knivar och andra farliga skärverktyg tagits om hand. Om polisen fortsätter att göra beslag i samma takt som nu - och allt tyder på att så blir fallet - kommer siffran att stanna vid 129 beslag vid årsskiftet.
Enligt Rolf Sundquist på ungdomsroteln är det dock inte ungdomarna som står för ökningen. Tvärtom sjunker antalet beslag från ungdomar, liksom ungdomsbrottsligheten generellt håller på att minska - och det trots att antalet ungdomar ökar med en dryg procent varje år.
I stället är det narkomaner och tjuvar som beväpnar sig.
- Samtidigt ska man vara försiktig med att tolka siffrorna. Ökningen kan vara ett resultat av en större insats från polisens sida, kommenterar Rolf Gustafsson.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se