Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man gripen misstänkt för mordet på Therese i Långshyttan – greps med hjälp av helikopter

Den man som varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för mord på en kvinna i Långshyttan har i dag gripits. Trots att kroppen ännu ej är identifierad jobbar polis utifrån att det är den försvunna Therese Palmkvist.

Annons

Det var vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen som mannen greps på en ort i Gävleborg, enligt åklagaren Kristofer Magnusson.

På tisdagen kommenterade åklagaren dagens händelse när han pratade med Dalarnas tidning. Han vill inte berätta i detalj hur gripandet gick till, men säger bland annat att mannen hittades med hjälp av spaning.

– Utifrån spaningsinsatser de senaste dagarna hade vi en idé om var han kunde befinna sig och efter spaningsinsats på den platsen, där vi även hade hjälp av polisens helikopter, kunde han lokaliseras och gripas.

Den misstänkte mannne fördes till polisstationen i Borlänge där ett första kort förhör har hållits med honom. Han har delgivits misstanke om mord, men han förnekar brott.

Kristofer Magnusson har dock beslutat att anhållan ska kvarstå eftersom mannen är misstänkt för mord på sannolika skäl, den högre av misstankegraderna.

När mannen har fått en försvarare kommer ytterligare förhör att hållas med honom.

Åklagaren vill i dagsläget inte ge några detaljer om varför den 31-årige mannen är misstänkt.

– Utifrån de omständigheter som har framkommit hittills i utredningsarbetet gör jag bedömningen att han är misstänkt på sannolika skäl.

Det var den 13 mars som Therese Palmkvist, 31 år, anmäldes som försvunnen från sitt hem i Långshyttan. På måndagen den 28 mars genomförde polisen en husrannsakan i hennes hem och en kropp hittades. Dagen efter, den 29 mars, rubricerades händelsen om till mord, något som Dalarnas tidning har berättat.

Enligt uppgifter till Arbetarbladet är mannen hemmahörande i Sandvikens kommun. Men varken polis eller åklagare säger någonting om den misstänkte mannens identitet.

I huset hittades en kropp i slutet av mars. Åklagaren upper att man tror att det kan vara Therese Palmkvist kvarlevor som hittats.

Polisen i Dalarna vill dock inte bekräfta något mer än att polisen vill ha tag i honom och att han är efterlyst i hela Sverige.

Även Therese Palmkvist har en koppling till Gästrikland. Hon äger en fastighet i Sandviken som hon köpte i maj 2016. Hon har dock aldrig folkbokfört sig på adressen.

Det finns många frågetecken i historien om den 31-åriga kvinnan och hennes försvinnande. Sju dagar efter att hon anmälts som saknad hade polisen spärrat av hennes hus. En dag senare inleddes en förundersökning om människorov.

Vid den husrannsakan som genomfördes måndagen, den 27 mars, användes en likhund. Tack vare hunden hittades en kropp som var undangömd i huset. Samma dag anhålls en man i sin frånvaro, misstänkt för människorov, enligt Aftonbladet.

Anledningen till att det tog en vecka innan kroppen hittades beror på att polisen i det första skedet gick in i huset i ett annat ärende.

– Då tittade vi primärt efter indikationer på var den här kvinnan kunde befinna sig. Allt eftersom tiden har gått har farhågor att hon utsatts för brott ökat, sade Stefan Dangardt vid Dalapolisen till DT tidigare på tisdagen.

Offrets identitet har ännu ej fastställts.

– Vi har ännu inte fått något fullständigt klarläggande, men vi räknar med att det kommer ske inom kort. Vår misstanke är dock att det är Therese Palmkvist, bland annat baserat på fyndplatser och andra omständigheter, säger Kristofer Magnusson.

Läs även: Man från Sandviken misstänks för mord på kvinna från Långshyttan – efterlyst i hela landet

Mer läsning

Annons