Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brown: Låt biljonerna rulla

Fram till slutet av nästa år kommer fem biljoner dollar att läggas på att rädda världsekonomin, varav en biljon till internationella institutioner. Det kunde en nöjd Gordon Brown meddela efter G20-mötet i London.

Det var grandiosa ord och grandiosa belopp när den brittiske premiärministern inför tv-kamerorna skulle berätta om maktklubben G20:s överläggningar i konferensanläggningen Excel vid Themsen i östra London.
– En ny världsordning framträder, sade han.
– Detta är den största makroekonomiska stimulansen världen någonsin har sett. Till slutet av nästa år kommer fem biljoner dollar att injiceras i våra ekonomier.
Av detta är alltså en biljon, 1 000 miljarder, till den gemensamma internationella kassan. Det innebär för det första 500 miljarder till Internationella valutafonden (IMF). För det andra avsätts 250 miljarder dollar i handelsfrämjande medel. Den tredje delen är en kvarts biljon i form av IMF:s särskilda dragningsrätter (Special Drawing Rights, SDR), ett slags trygghetsfond som alla ska kunna utnyttja.
1:25 per person
En biljon USA-dollar är oerhört mycket pengar, men motsvarar bara sisådär 1:25 kronor per människa på jorden. För IMF innebär i alla fall dessa löften en revolution, fondens resurser mer än tredubblas och tanken är nu att inga länder ska skämmas för att behöva utnyttja fonden.
G20 enades också om ”nya regler för löner och bonusar på en global nivå” för banker, att sätta stopp för skatteparadis som inte är tillräckligt öppna med information, samt hårdare reglering av aktörer som hedgefonder och kreditvärderare.
Det sistnämnda var Frankrikes president Nicolas Sarkozys käpphäst. Han hade till och med hotat att hoppa av om G20-ledarna inte kom tillräckligt långt på den fronten. Men efter mötet var det idel glada miner, även om det råkade bli en rampljuskamp mellan Brown och Sarkozy när de på grund av förskjutningar i schemat höll separata, samtidiga presskonferenser.
– Detta är mer än vad vi kunnat hoppas på, sade Sarkozy.
Börserna höll med, och studsade omedelbart efter mötesslutet upp ungefär fem procent i både Europa och USA.
Mötet omgärdades av ett enormt polisuppbåd. I onsdags slogs bland annat Royal Bank of Scotlands kontor bredvid centralbanken Bank of England i finanskvarteren ”The City” sönder när tusentals demonstranter trängdes i området.
40 demonstranter
Till själva G20-mötet på torsdagen var det lugnare – bara 40-talet demonstranter samlades enligt BBC vid Londonbörsen för att protestera.
Och ännu på eftermiddagen fanns runt Excelanläggningen bara 500–600 demonstranter enligt den bloggande BBC-reportern Ben Brown. ”En polis menade att anarkister inte går upp så tidigt”, skrev Brown tidigare från platsen, där polisen hade förberett utrymme för över 5 000 demonstranter.
Kanske hade många aktivister redan gett sig av mot kontinenten, där Natos toppmöte i Frankrike och Tyskland de närmaste dagarna är nästa samlingspunkt för såväl protesterande som världsledare som USA:s president Barack Obama.
Den hugade kan också redan nu rita in nästa G20-sammankomst, där de frikostiga Londonlöftena ska synas och följas upp. Det mötet äger rum i Japan till hösten, meddelade Italiens premiärminister Silvio Berlusconi på sin presskonferens på torsdagseftermiddagen.