Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brukets bultande hjärta & jubileumskonst

Sanna Wikström åker till Hofors och ser Peter Endahl välja hembygden i Verket på Galleri Boken och en jublande jubileumsutställning på Galleri BGB.

KONST

Kokiller! De är de första jag ser i Peter Endahls nya måleri på Galleri Boken. Kokiller, det där märkliga ordet för de lika säregna gjutformarna av tackjärn långt ner på verksgolvet. Men det tar ett tag innan vi kommer på det, ordet – vi får faktiskt fråga Galleri BGBs Bengt-Göran Berg som jobbar i Verket. Men ändå, kokillerna, formerna och upptagningskärlen som bikakor, förenade i långa rader där det flytande tackjärnet kan rinna ur den ena i den andra.

Fascinerades gjorde jag och fotopraktikanten Edvin vid studiebesöket på Ovako inför en artikel för ett par år sen, i samband med att länsmuseet släppte sin bok om ståltrusten. Allt så mycket moderniserat, men ändå – som att kliva in i en annan värld där tiden stått still, ett lika makalöst som smärtsamt skådespel av ljud, ljus och främmande lukter.

Peter Endahl fascinerades också. Jo, vi konstaterar våra gemensamma industriromantiska drag. Men han har liksom på fötterna, han växte upp i Hofors och jobbade några år i Verket innan han drog från orten. För 22 år sedan gick han en medieutbildning i Stockholm och en av uppgifterna förlade han till Hofors, till Verket. Nu har alla diabilder som togs då – från Stålverk fyra, Gropugnshallen, Skrotgården, Valsverket – kompletterats med ljud från i maj i år och färdigheter i mixning vilket gör att bildspelet "Das Stahlwerk" både fått poetisk rymd och rytm, det går som ett dån inifrån Verket i Galleri Bokens lilla rum.

Runtomkring Peter Endahls måleri med förlagorna i de 22 diabilderna. Färgmättade, fotografiska men ändå enskilda bilder. Några lutar mot ren abstraktion, men jag gillar honom bättre när han verkar i det föreställande. Det är något med de där färgerna, stundtals impressionistiska, som berättar om skeendena, om skenet liksom smutsen, men som aldrig avslöjar allt.

Ett platsspecifikt verk skulle man kanske kunna kalla utställningen "Das Stahlwerk". Brukets, bultande hjärta finns just nu mitt i byn, på Galleri Boken.

På Galleri BGB firar man 20 år och trots att ägaren i stort sett från början sagt att nu är det nog sista året, skulle vi inte förvånas om det blev 20 till. Outtröttlig är han, denne Bengt-Göran Berg. Nu har han letat i gömmorna – kutym är ju att han alltid köper ett verk av den som ställer ut hos honom, kulturbeskyddare kallas det – och plockat ihop en jubileumsutställning. Några är privata, några till salu, andra lotterivinster (!).

Här återser vi gärna såna som Sussanna Ottesen, Lars Sjöblom, Iris Santén, Esa Toivonen – dessutom en överraskade akvarell av Marie Lindgren. Andra är alldeles nya, verken alltså, som Emilia Lindbergs "Alone in Love" och som vanligt briljerar hon, den här gången i grönt. Stjäl snabbt all uppmärksamhet och gärna för mig.

Sanna Wikström

Galleri Boken, Biblioteket Hofors:

Peter Endahl,

målningar

27.9-17.10

Galleri BGB, Hofors:

20-års jubileum,

en återblick från tidigare utställningar

27.9-12.10