Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunnsgatan 59 firades med hallonbakelse

Drygt 50 pensionärer hittar varje dag till Brunnsgatan 59, träffpunkten som i går firade ettårsdagen med hallonbakelse.

– Man har fått många bekanta här, säger Sören Rydberg, en av Brunnsgatans stammisar.

Han kommer varje dag sedan träffpunkten öppnade för ett år sedan, fikar och sitter och pratar. I dag har han sällskap vid bordet av Göran Wickberg som varit volontär nästan lika länge. Han brukar sköta kaféhörnan och berättar att stammisarna blir fler och fler.

– Det kommer nytt folk och blir kvar.

Ibland vid arrangemang kan det bli så fullt att alla inte får plats.

Mona Wikland ansvarar för träffpunkten och berättar att de i oktober hade i genomsnitt 54 besökare varje dag. Även om de växt sedan starten vill hon nå ut till fler. Alla som fyllt 65 är välkomna. De erbjuder allt från en möjlighet att byta några ord till föreläsningar, musik och olika aktiviteter. I dag, tisdag, stöper de till exempel ljus.

Träffpunkterna, som också finns i Hedesunda och Hamrånge, startade med statliga stimulanspengar och ska fortsätta även under nästa år. Enligt en undersökning bland 40-talister som ett vårdföretag låtit göra är tre av tio gävleborgare oroliga för att bli ensamma och isolerade som gamla, något färre än rikssnittet.

Mona Wikland berättar att de nu när de har kommit igång är ute och hjälper till att starta träffpunkter i mindre skala på flera håll i stan. I Sätra och på Nordost håller de till exempel på att bygga upp samlingsplatser som drivs av volontärer. Ofta handlar det om att bygga vidare på mötesplatser som redan finns.