Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brygga gör Granskär till ny turisthamn

GÄVLEI slutet av januari sa länsstyrelsen ja till 200 000 kronor till flytbrygga för att göra segelklubben Surfings klubbö Granskär mer tillgänglig och turistanpassad.

I går kom bryggan, som faktiskt blev två, på plats i den idylliska hamnfladen. Snabbt marscherat onekligen.
Det har jobbats mängder med ideella timmar på ön de senaste veckorna. Än återstår mycket innan allt är komplett med belysnings- och elstolpar och gjutning av landfästen. Men förhoppningsvis ska allt vara klart när Surfing har sin familjedag den 15 juni.
Bryggsatsningen är ett samarbetsprojekt mellan SXK, Svenska kryssarklubbens lokalavdelning Eggegrundskretsen, och Surfing.
Projektet är kostnadsberäknat till 330 000 kronor.

Frivilligt arbete
I beloppet ingår frivilligt arbete från medlemmar i de två klubbarna motsvarande 70 000 kronor. I helgen grävdes kabeldiken med hjälp av en liten grävmaskin. Form till nya prontonbryggans landfäste är gjuten och 22 nya bojar med kedjor och kättingar ligger längs stränderna färdiga att placeras ut i vattnet.
Surfing är en fattig klubb men har bekostat bygglov och ett antal nya bojar till den träbrygga som går längs strandlinjen.
Eggegrundskretsen har under mer än tio års livlig verksamhet lyckats samla en del pengar i ladorna och lägger nu 50 000 i bryggsatsningen.
- Det är pengar som medlemmarna betalat in och som de nu får valuta för, säger Lasse Widén, projektansvarig i Eggegrundskretsen. Han har skött upphandlingen av bryggorna tillsammans med Anders T Dahlberg, projektansvarig hos Surfing.
Eggegrundskretsen har länge sökt en fast punkt i Gävles skärgård. Ön som gett kretsen dess namn kan inte bli det på grund av sitt utsatta läge och grunda hamn. Däremot har kretsen placerat två svajbojar på öns sydsida. Totalt har kretsen 24 svajbojar längs gästrike- och hälsingekusten. Det är resultatet av ett idogt och mångårigt arbete av kretsens hamn- och farledskommitté.
Samarbetet med Surfing som arrenderar Granskär av Gävle kommun gav den fasta punkten. Ön är sammanväxt med Bomhus båtklubbs holme Kullerharen och ligger i Yttre fjärden rakt ut från Engesberg.

Klart till familjedag?
Surfing har ett antal år haft problem med verksamheten men nu har nya krafter tagit vid. I år blir det både dag- och nattrace i början av juni. Dessutom en familjedag på Granskär den 15 juni.
- Förhoppningsvis ska allt arbete med eldragningar, belysning och annat vara klart då. Eftersom allt jobb ska göras med frivilliga krafter kan man dock inte vara helt säker, säger Lasse Widén.
Garanterat kommer Surfing och SXK:s fanor så dags att vaja i de nyuppsatta flaggstängerna i hamnviken.
Förhoppningsvis är också en välbehövlig sopmaja på gång på Granskär. Surfing bearbetar i alla händelser kommunen.

Tar plats i hamnguide
Granskär kommer med i nästa års upplaga av guiden för gästhamnar i Sverige.
Två man från bryggtillverkaren Pontona, Niklas Andersson och Johan Robertsson, har jobbat hårt de två senaste dygnen med bryggorna. Sent i måndags kväll puffades den långa bryggan till ön. I går kom turen till en mindre brygga. Det gick bra trots tät dimma.
- I kväll eller i natt ska vi vara klara, lovade de när GD besökte Granskär i går eftermiddag. På torsdag ska de montera nästa brygga i Mariefred.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson