Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynäs - ett sargat varumärke

GÄVLE
Bedrägerimisstankarna inom Brynäs innebär inte bara dålig publicitet för hockeylaget. Härvan kastar också en skugga över Gävles starkaste varumärke.

Annons
- Brynäs sätter Gävle på kartan på olika sätt. Besöksnäringen gynnas när människor från andra städer kommer till Gävle för att titta på matcher, säger Anna Östman, kommunens informationschef.
Resultatet av en undersökning som genomfördes för tre år sedan visar att 24 procent av Sveriges befolkning kopplar ihop Brynäs med Gävle. I marknadsföringssammanhang är hockeylaget stadens starkaste kort, tätt följd av julbocken som 23 procent av de tillfrågade placerade i Gävle.
Kända varumärken kan sprida både bra och dålig reklam. Anna Östman tror dock inte att Brynäshärvan kommer att tillfoga kommunen någon större skada.
- Visst är det tråkigt när sådant här inträffar, det är aldrig kul att figurera i den här typen av sammanhang. Men man får se det som att det är en enskild person i en förening som är misstänks. Det är en personlig tragedi för honom, säger hon.

650 000 kr till Brynäs
Brynäs får ekonomiskt stöd från över 200 sponsorer. Gävle kommun tillhör "förstafemman" och räknas till en av huvudsponsorerna. I år bidrar kommunen med 650 000 kronor. Kommunstyrelsen står för 315 000 kronor och Gävle Energi, Gavlegårdarna, Furuviksparken och Gävle Näringslivsarena bidrar tillsammans med resten.
Villkoren för hyran av Gavlerinken är så förmånliga att de också kan betraktas som ett ekonomiskt stöd. Brynäs betalar en miljon kronor i hyra varje år för anläggningen som kostar kultur- och fritidsnämnden mellan fem och sex miljoner kronor att underhålla.
- Det ligger en stor subvention i det hyresavtalet. Men det är vanligt även i andra städer att det finns ett kommunalt engagemang i elitidrotten, säger Mats Öström, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.
Stämningen i Brynäs supporterklubb Brooklyn Tigers är inte på topp sedan misstankarna om förskingringen offentliggjorts. Reaktionerna bland fansen är starka.
- Det är inga snälla kommentarer man hört, folk känner ledsamhet. Det här är ännu en negativ sak som drabbar oss, nu får det fasiken vara nog snart, säger Magnus Nodén, ordförande i supporterklubben.

"Inte styrelsens fel"
På Brynäs hemsida uppmanas alla fans att skänka ett bidrag till föreningen. Kampanjen startade i början på september och ska pågå under hela vintern.
De som vill stödja Brynäs kan sätta in en valfri slant på ett bank- eller postgironummer. Supporterklubben har även samlat in pengar under matcherna och i dag finns drygt 83 000 kronor på kontot.
- I ett första skede kan förskingringsmisstankarna ha en negativ påverkan, viljan att skänka pengar blir mindre när en sådan sak händer. I förlängningen hoppas jag verkligen inte att insamlingen påverkas. Det är en person som har begått handlingen, det är inte kollektivet Brynäs eller styrelsen som gjort ett misstag, säger Magnus Nodén.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se