Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynäs stoppar sjuårige Maximilian från att spela hockey

Maximilian Nedeljkovic, 7 år, är inte välkommen att spela ishockey med Brynäs IF:s knattelag.
Orsak: han var med och tränade några gånger med IK Huge förra säsongen.
– Om vi har fri bytesrätt skulle det bli personer som ständigt byter klubb, säger Olle Larsson, ordförande i ungdomskommittén i Brynäs.

Maximilian och hans pappa Goran tar fram familjens ishockeymål och ställer på garageuppfarten. Det är det närmaste hockey Maximilian kommer. För hos Brynäs IF:s knattelag är han inte välkommen, eftersom han under förra säsongen tränade några gånger med IK Huge, och därmed är registrerad i deras system.

– Vi har ingen förståelse för hur man kan neka ett barn att vara med i ett knattelag. Vi är besvikna och ledsna. Vi har barn som vill spela ishockey, säger Goran Nedeljkovic, pappa till Maximilian.

Maximilian och hans familj bor i upptagningsområdet för Brynäs men Maximilian valde att börja träna med IK Huge eftersom hans två äldre bröder spelade där. Men nu vill familjen att deras barn byter klubb till Brynäs eftersom det har blivit en ohållbar situation att skjutsa, nästan varje dag, till tre olika träningar.

Till en början var Maximilian välkommen att träna med Brynäs knattelag. Men efter ett par träningar så sa Brynäs nej.

– Det är inte kul. Jag skulle vilja spela med Brynäs, säger Maximilian Nedeljkovic.

Hans pappa tillägger:

– Vår lilla kille kommer i kläm eftersom Brynäs inte vill få till en lösning.

Från Brynäs sida hänvisar man till Gästrikemodellen, som tagits fram av Gästriklands ishockeyförbund tillsammans med ungdomsföreningarna. Gästrikemodellen syftar till att skapa förutsättningar för både en vassare topp och en bredare bas i distriktets hockeyverksamhet. Modellen innebär bland annat att barn ska spela hockey med den förening som finns närmast där barnet bor.

– Modellen säger även att man inte ska byta klubb innan man fyllt 15 år, säger Olle Larsson, ordförande i ungdomskommittén i Brynäs.

Men det här handlar ju om en pojke som är sju år som vill spela med knattelaget. Det handlar ju inte om någon elitspelare. Men ni säger nej ändå?

– Om spelarna ska byta klubbar finns risk att vi tömmer mindre klubbar på spelare. Vi har många klubbar i Gävle och det är kort avstånd mellan alla. Det är unikt i Gävle, säger Olle Larsson.

Så han får alltså inte byta?

– Då går vi mot våra principer. Om vi har fri bytesrätt skulle det bli personer som ständigt byter klubb, säger han.

Gästriklands ishockeyförbund har haft kontakt med Brynäs om det aktuella fallet, men enligt förbundets ordförande Daniel Kraft kan de inte tvinga Brynäs att ta emot nya spelare.

– Vi kan inte bestämma hur Brynäs ska göra, utan det måste Brynäs själva göra. Det finns heller ingen regel som säger att Brynäs måste ta emot nya spelare. Det blev egentligen fel från början när killarna gick till IK Huge, eftersom de bor i ett annat upptagningsområde, säger Daniel Kraft.

Så någon mer hjälp kan familjen inte vänta sig av er?

– Nej, inte när det gäller att få komma till Brynäs, men om det behövs kan vi hjälpa till att leta efter en annan förening, säger han.

IK Huge har alla papper klara och säger ja till en övergång av samtliga bröder. Men Brynäs säger alltså nej till alla tre. Det familjen främst reagerar på, är att Brynäs sätter stopp för deras yngsta son, Maximilian, att spela hockey.

– Jag har svårt att tro att man inte har förmågan och empatin att se att vi är en hockeyfamilj som inget annat vill än att ge våra barn en likvärdig chans att spela ishockey, avslutar Goran Nedeljkovic.