Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynäs vann matchen

Brynäs tilldelas en varning – men får fortsätta servera alkohol i Läkerol Arena.

Det meddelade förvaltningsrätten i en dom i går eftermiddag.

– En stor lättnad, säger klubbdirektören Hans-Göran Karlsson.

I nära två månader hann tvisten pågå mellan Brynäs arenabolag och socialnämndens individutskott, som den 26 januari beslutade att dra in Brynäs rätt att servera alkohol i Läkerol Arena. Brynäs överklagade beslutet, och sent i går eftermiddag kom så domen som parterna väntat på.
Den 23 sidor långa domen lyder 1–0 till Brynäs. Förvaltningsrätten upphäver kommunens beslut från den 26 januari.
– Det känns oerhört skönt att ha fått ett positivt besked och att saken nu blivit ordentligt prövad. Det har varit en lång och kostsam process som inte minst har inneburit mycket badwill för Brynäs, säger Hans-Göran Karlsson.
Rätten omvandlar det indragna tillståndet till en varning – den åtgärd som kommunen inte ansåg räckte. Domen konstaterar att det visserligen har varit kraftigt berusade människor inne i arenan, att personalen inte haft koll, att bolaget missat att anmäla styrelseförändringar och att personalen borde ha genomgått utbildning i alkohollagen.
Men rätten anser inte att kommunen "med tillräcklig styrka" lyckats bevisa att det varit sådana brister som "initialt åberopats". Bevisbördan ligger hos kommunen, understryker domstolen.
Med tanke på att Brynäs gjort saker för att rätta till bristerna så anser rätten att en varning är tillräcklig.
– Vi tyckte att vi hade bra argument i rätten. Vi har vidtagit de åtgärder som krävs för att säkerställa vårt serveringstillstånd. Vi har bytt restaurangchef, tagit in fler vakter och styrt upp rutinerna. Nu kommer vi att fortsätta jobba hårt för att erbjuda en bra arena, säger Hans-Göran Karlsson.
Domen är en motgång för socialnämnden som, genom 1:e alkoholhandläggaren Margitta Fröberg, hårt drivit linjen att Brynäs försök att bättra sig inte har varit tillräckliga. Nya brister har rapporterats efterhand. Bland annat ska Brynäs ha serverat alkohol på ställen där det inte varit tillåtet – i kiosken vid bortaståplatserna och i baren Willes höjdare på plan 4.
Förvaltningsrätten delar nämndens uppfattning att det serverats alkohol på ställen som saknat tillstånd. Men uppgifterna framkom först efter att kommunen dragit in tillståndet och därför väljer rätten att "avvisa" dem, det vill säga inte ta hänsyn till dem.
Margitta Fröberg hade i går eftermiddag bara hunnit läsa domen som hastigast och hade svårt att uttala sig.
– Men jag upplever inte domen som ett nederlag. Jag tycker att i de delar vi tagit upp så har rätten gett oss rätt på samtliga punkter. Sedan är det delar som rätten inte valt att pröva, men även där anser man att vi har rätt, säger hon.
Hon kunde i går inte säga om kommunen kommer att överklaga domen till kammarrätten.
– Det blir en diskussion med socialchefen och socialnämnden, säger hon.