Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynäsbackens drömmål avgjorde

Han satte segerpucken i den sista finalen mot Skellefteå i våras.

I går slog Ryan Gunderson till igen – ännu mer iskallt – när han fixade säsongens första trepoängare.

– Jag såg att deras spelare var ur balans, så jag väntade ut honom innan jag satte pucken i nät, sa Gunderson om 2–1-målet.

Det blev till slut 3–1 till Brynäs mot Linköping.

Det sägs att Brynäs behöver en ny back. Men med Ryan Gunderson i laget känns det som att det räcker – i alla fall framåt.

I onsdags avgjorde den spelskicklige och poängproducerande amerikanen i förlängningen mot AIK med ett skott från blå.

I går avgjorde han med ett riktigt drömmål.

– Bland det snyggaste jag sett på väldigt länge, berömde till exempel Brynäsmålvakten Johan ”Honken” Holmqvist efteråt.

Under sitt debutår i elitserien förra säsongen svarade Ryan Gunderson för nio mål och totalt 34 poäng på 55 grundseriematcher. I slutspelet fyllde han på med ytterligare tre mål och två assist – och nu är 27-åringen från Bensalem, Pennsylvania i USA kanske ännu bättre.

För där Gunderson tidigare haft sitt patenterade ”höstlöv” från blå linjen, särskilt i power play, visar han nu sina verkliga spetskunskaper.

Helt iskallt väntade han ut halva Linköpingsförsvaret, och dribblade bort gästande spelare så att de inte kunde hålla sig på skridskorna, innan han prickade in matchavgörande 2–1.

I en jämn, spännande och fartfylld drabbning mellan två riktigt bra lag – där de bägge målvakterna storspelade – blev till slut Gunderson den avgörande faktorn till Brynäs första trepoängare.

– Det var verkligen skönt, en lättnad. Vi behövde en seger vid ordinarie tid nu. I de tidigare matcherna har vi tappat ledningen i tredje perioden, sa Gunderson.

I går var det på väg att bli samma visa igen.

Mads Hansen gav Brynäs ledningen i slutet av den andra. Men Johan Holmqvist tvingades kapitulera 12.28 in på den tredje perioden när Calle Söderberg slog in en retur till 1–1.

– Tyvärr tog pucken på Jörgen Sundqvist och ändrade riktning, det var därför returen gick rakt ut, menade ”Honken”.

Men han och hela Brynäs kände att det var deras match och bara en dryg minut senare tog Ryan Gunderson över showen.

– Vi vände deras kvittering till något positivt den här gången och jag visste att Ryan inte skulle skjuta, sa Honken. Han är helt iskall i de där lägena och vet vad han gör.

Ryan själv stod bara och smålog i omklädningsrummet.

– Jag fick passningen från Calle Järnkrok. Såg att deras kille var ur balans och drog tillbaka pucken och väntade till jag fick öppet läge, det kändes rätt att göra som jag gjorde.

• Du funderade inte på att skjuta direkt?

– Nej, jag fick aldrig den tanken. Jag ville vänta på det bästa läget.

• Kändes det som segern var klar när du gjorde 2–1?

– Åh, det vet man aldrig. Det är svårt att vinna, men vi spelade stabilt hela matchen.