Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynäsforwarden väljer collegespel – "Det värsta som händer är att man får flytta hem igen, men då har man i alla fall provat"

Efter fyra säsonger med Brynäs i Riksserien siktar forwarden Maja Wessling vidare och väljer att spela collegehockey i USA.

Annons

Från Sandvikens IK anslöt Maja Wessling till Brynäs damlag i Riksserien inför säsongen 2012/13. Sedan dess har hon gjort 34 poäng för laget och dessutom representerat det svenska U18-landslaget, men nu väljer hon att gå en annan väg i sin ishockeykarriär.

LÄS MER: Maja Wessling lämnar Brynäs

Den 20:e juni kunde Brynäs berätta att forwarden väljer att lämna Sverige och Gävle för att spela collegehockey i USA. Wessling tog studenten tidigare i juni och känner nu att hon vill fortsätta kombinera hockeyn med studierna.

– Jag vill plugga och kombinera det med hockeyn. Det har fungerat jättebra på hockeygymnasiet och där tog de extra hänsyn till att man spelade hockey, säger Wessling.

Hon styr kosan mot University of Wisconsin River Falls som har upp till tio olika sporter vid sitt universitet. Säsongen 2015/16 förlorade damhockeylaget finalen mot Plattsburgh State i NCAA med 5-1.

– Jag var i kontakt med kanske fem eller sex lag. Alla amerikaner jag har pratat med har varit väldigt trevliga, men just här kändes det som att de trodde på mig och trodde att jag kunde få en stor roll i laget och bidra med mycket. De var ju i final förra året och jag vet att de är högt rankade i USA.

Beslutet att gå vidare från svensk hockey kom över ett år innan Wessling tog studenten. Så tidigt som 2015 började hon titta på collegehockey i USA och hon visste redan då att hon ville fortsätta spela hockey och plugga på samma gång.

– Det här har varit en ganska omfattande process. Jag har hållit på med det i ungefär ett år nu, och mina tränare i Brynäs, Madeleine Östling och Nanna Jansson, har varit med på resan och stöttat mig hela vägen, så det känns jättebra.

– Jag var rädd för att de skulle sätta mig på bänken eftersom jag ändå inte skulle spela här nästa år, men det var inte alls så utan de stöttade mig och det var jätteskönt.

Känner du någon annan som har varit iväg och spelat collegehockey?

– Nja, inte känner så, men jag vet några som har spelat i Riksserien som har varit iväg och spelat. Jag har snackat med några av dem och de tycker absolut att man ska ta chansen. Det värsta som händer är att man får flytta hem, men då har man i alla fall provat på det.

Hur är det med engelskan?

– Det är väl lite sådär. Jag gör mig förstådd, men jag får träna på det där. Jag är enda svensk i laget så det blir bra träning för mig.