Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bubblan spricker - men när?

GÄVLE Det finns tydliga tecken på att det håller på att byggas upp en bostadsbubbla i Sverige. När den spricker är för tidigt att säga.
Det säger Bengt Turner, professor vid Institutet för bostads- och urbanforskning i Gävle.


Bengt Turner har tidigare varit försiktig med att utnämna de senaste årens kraftiga prisökningar på bostadsmarknaden till en prisbubbla, men nu finns det tecken på att det handlar om en sådan, menar han:
- De tecken man kan se är att huspriserna stiger snabbare än andra priser, att de fortsätter att stiga trots räntehöjningarna, och att det börjar bli kärvare att sälja bostäder i en del områden, säger han.
- Den här utvecklingen kan inte fortsätta i all evighet.
Hade regeln att bostadspriserna varierar i en 10-12-årscykel fortfarande gällt skulle bostadspriserna redan bromsats upp. Men i dag är hus investeringsobjekt på att annat sätt än tidigare.

- Fackfolk i hela världen är slagna med häpnad inför prisstegringarna på bostadsmarknaden. Alla går och bävar inför vad som kan hända, säger Bengt Turner.
I Gävle har huspriserna stigit kontinuerligt de senaste åren. Nya dyra bostäder planeras bland annat vid Engeltofta Backe och på Alderholmen. Men Bengt Turner, som sitter i styrelsen för Gavlegårdarna, tror inte att bostadsbolagen tar någon större risk när de bygger på Alderholmen, trots farhågorna att bostadsbubblan snart kan spricka.
- Nej, om husen på Alderholmen fylls beror framför allt på inflyttningen till Gävle. Byggandet där bärs upp av den starka konjunkturen.

Ännu dyrare blir de parhus och villor som ska byggas på Klintbergska tomten. Jan Pettersson och Johan Persson i Canreda AB har begärt bygglov för tre parhus och två villor på tomten. Ett parhus kommer att kosta 3,7 miljoner kronor.
- Jag är inte alls förvånad. Det priset kan man nog försöka ta ut i dag om man bygger för en burgen medelklass, två vuxna och utflugna barn, och ett läge så nära centrum. Fast jag har naturligtvis ingen aning om de verkligen kommer att få husen sålda till det priset, säger Bengt Turner som själv är granne till den omstridda rivningstomten.
- Som granne har man bara att gilla läget, säger han.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se