Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budget vållade debatt

GÄVLEMajoritet och opposition var till 97 procent överens när landstingsfullmäktige i går antog budgeten för nästa år. Kring de tre procent som man var oense om blev det dock lång och livlig debatt.

Annons
- Jag har varit med i många år men aldrig sett en så bedrövlig budget som den här, ansåg Ann-Catrin Bergman, miljöpartiets oppositionsråd.
Det förslag som s och v lagt var i stora stycken provisoriskt. Eftersom effekterna av beslutet att stänga akutkirurgin i Bollnäs ännu inte är färdigutredda saknades en precisering av hur sjukvårdspengarna för nästa år ska fördelas. En definitiv budget ska läggas först efter valet i höst.
Oppositionen tyckte att förslaget var i tunnaste laget. Uppräkningen av sjukvårdsanslagen är så liten att den inte kommer att täcka kostnadsökningarna, ansåg Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd.
- I höst kommer vi återigen att ha en situation där det visar sig att pengarna inte räcker och där sjukhus och beställarnämnder hamnar i konflikt. Det kommer att sluta med nya förslag till neddragningar, spådde hon.
Oppositionspartierna hade i sina alternativa budgetförslag tillfört sjukvården drygt 100 miljoner kronor mer än majoritetspartierna. Moderaterna hade också skrapat ihop pengar till en skattesänkning på 20 öre.
Debatten kom i övrigt att präglas av den stundande valrörelsen. S och v gjorde envetna försök att föra in diskussionen på "Stockholmsspåret". Det borgerliga styret i Stockholms läns landsting beskrevs som osolidariskt och omoraliskt. Moderaternas påståenden om att Stockholm inte har några vårdköer var ren lögn, hävdade landstingsrådet Ann Margret Knapp, s.
- Hur kan folkpartiet som är ett socialliberalt parti samarbeta med ett dylikt parti? sade hon och spände ögonen i Erik Eriksson, folkpartiets oppositionsråd.
- Hur kan ni samarbeta med v? svarade han.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus