Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget vållade debatt

GÄVLEMajoritet och opposition var till 97 procent överens när landstingsfullmäktige i går antog budgeten för nästa år. Kring de tre procent som man var oense om blev det dock lång och livlig debatt.

Annons
- Jag har varit med i många år men aldrig sett en så bedrövlig budget som den här, ansåg Ann-Catrin Bergman, miljöpartiets oppositionsråd.
Det förslag som s och v lagt var i stora stycken provisoriskt. Eftersom effekterna av beslutet att stänga akutkirurgin i Bollnäs ännu inte är färdigutredda saknades en precisering av hur sjukvårdspengarna för nästa år ska fördelas. En definitiv budget ska läggas först efter valet i höst.
Oppositionen tyckte att förslaget var i tunnaste laget. Uppräkningen av sjukvårdsanslagen är så liten att den inte kommer att täcka kostnadsökningarna, ansåg Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd.
- I höst kommer vi återigen att ha en situation där det visar sig att pengarna inte räcker och där sjukhus och beställarnämnder hamnar i konflikt. Det kommer att sluta med nya förslag till neddragningar, spådde hon.
Oppositionspartierna hade i sina alternativa budgetförslag tillfört sjukvården drygt 100 miljoner kronor mer än majoritetspartierna. Moderaterna hade också skrapat ihop pengar till en skattesänkning på 20 öre.
Debatten kom i övrigt att präglas av den stundande valrörelsen. S och v gjorde envetna försök att föra in diskussionen på "Stockholmsspåret". Det borgerliga styret i Stockholms läns landsting beskrevs som osolidariskt och omoraliskt. Moderaternas påståenden om att Stockholm inte har några vårdköer var ren lögn, hävdade landstingsrådet Ann Margret Knapp, s.
- Hur kan folkpartiet som är ett socialliberalt parti samarbeta med ett dylikt parti? sade hon och spände ögonen i Erik Eriksson, folkpartiets oppositionsråd.
- Hur kan ni samarbeta med v? svarade han.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus