Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgetramarna klara

SANDVIKEN
Sandvikens kommuns förvaltningar har fått sina budgetramar inför nästa år.
Hårdast drabbas som väntat skolan och den sociala omsorgen.

Annons
På fredag ska förvaltningarna tala om vilka nerdragningar de tänker göra.
Det hårt drabbade kunskapskontoret får visserligen drygt 20 miljoner extra som täcker de ökade lönekostnaderna. Men det räcker inte.

Mer pengar
- Jag trodde att vi skulle få mer pengar. Men ser man på hur de fördelats är jag ändå nöjd, säger skolchefen Barbro Berglind.
- Det betyder att vi inte behöver göra oss av med så mycket personal som vi trodde från början, fortsätter hon.
Det innebär att det inte heller bör vara någon fara med Wärnerssonpengarna, tror hon. Men cirka 20 miljoner kronor fattas fortfarande jämfört med förra årets budget.
Besparingarna drabbar främst på personalsidan. Både lärare och administrativ personal ska bort. Hur många tjänster som försvinner kan inte Barbro Berglind uttala sig om ännu.

Bökigare
Att kommunledningen bestämt sig för att skjuta upp beslutet om nedläggningen av Sandbacka skola har ingen effekt i budgetarbetet, berättar Barbro Berglind. Den besparingen kunde ändå inte räknas in redan nu. Det betyder bara att det blir bökigare när det väl blir dags, anser hon.
Socialkontoret tvingas spara sammanlagt cirka 11,5 miljoner kronor nästa år. Främst drabbas äldreomsorgen. Fram för allt på grund av ökade lönekostnader, bedömer socialchefen Yvonne Bäckius.
Det är resultatet av Kommunals strejk i våras som nu slår igenom i budgeten.
Besparingen innebär att man tvingas ta bort fler vårdplatser och personal på kommunens särskilda boenden än vad Yvonne Bäckius hade hoppats på.
Istället kommer socialkontoret att satsa på hemtjänsten och dagverksamheten. Och Ängsbackens äldrecenter - som Gefle Dagblad berättade om för några veckor sedan - räddas, berättar hon.

Spara en miljon
Andra besparingar görs genom att till exempel minska antalet hvb-platser för ungdomar på glid. Målet är att spara pengar genom att vårda dem i hemkommunen.
Även kultur och fritidskontoret måste spara, cirka en miljon kronor. Barn och ungdomsverksamheten kommer inte att skäras ner. Däremot kommer vuxenverksamheten få minskade bidrag. Det kan betyda att till exempel Bangen och studieförbunden drabbas. Förvaltningen kommer även att ge mer hjälp till de föreningsägda anläggningarna, berättar Hans Nilsson på föreningsenheten inom kultur och fritid.
Förvaltningarna har alltså nu fått ramarna inför nästa år. Hur den slutgiltiga budgeten ser ut fastslås av fullmäktige den 1 december.

JOHAN PIHLBLAD