Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budskapet från Hofors till Bryssel: Nya vapenlagarna kommer inte hjälpa mot terrorismen

Det svenska motståndet mot EU-förslaget om förnyat vapendirektiv är kompakt. Men om Sverige får gehör för sina krav återstår att se – och för hundratusentals jägare och sportskyttar blir det en nervös väntan.
– Vad man än hittar på när det gäller lagliga vapen så kommer det inte att ha någon effekt på terrorism, säger Dan Törnström i Hofors, som är både jägare och sportskytt.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Det var efter terrordåden i Paris i november som EU-kommissionen ville visa handlingskraft och på bara några veckor lade fram ett förslag om förnyat vapendirektiv.

Förslaget innehåller bland annat förbud mot halvautomatiska vapen, förbud mot distanshandel med vapen och krav på att vapenlicenser ska förnyas vart femte år. Kravet om förnyelse av licensen innefattar också att en läkarundersökning som ska säkerställa att licensinnehavaren har den mentala hälsan i behåll.

Sedan GD först rapporterade om förslaget i november har en rad svenska remissinstanser sagt sitt och när nu även regeringen efter inledande tvekan anslutit sig till kritikerna står det klart att det svenska motståndet är enigt.

För Dan Törnström och cirka 800 000 andra jägare och sportskyttar är det goda nyheter.

Varför är du kritisk mot förslaget?

– I första hand för att det inte gör någon verkan alls men drabbar en massa lagliga vapeninnehavare, och det är ju inte vad EU-kommissionen vill åstadkomma antar jag.

På vilket sätt drabbar det?

– Ökad byråkrati, ökade kostnader för både jägare och samhälle och mindre valmöjligheter naturligtvis.

Dan Törnström bor i Sälgsjönäs mellan Hofors och Storvik och är både jägare och sportskytt. Till vardags jobbar han som redaktör på Jägarnas Riksförbund. Han tycker att förslaget är missriktat i de flesta delar eftersom det fokuserar på lagliga vapen.

– Vad man än hittar på när det gäller lagliga vapen så kommer det inte att ha någon effekt på terrorism.

En del av förslaget – förbud mot distanshandel med lagliga vapen – tror han kan drabba många vapenägare på landsbygden särskilt hårt.

– Som de här luddiga förslagen ligger nu så kan det ju bli så att vi inte får sälja vapen till varandra. Det här är ju en fullständigt laglig verksamhet som inte utgör någon fara alls och som är kontrollerad av polisen hela tiden. Det är egentligen bara licenser som byter ägare.

Vad vill du skicka med för budskap från Hofors till Bryssel?

– Jag tycker att de ska fundera på förslag som ger effekt. Det här kommer inte att förändra något varken för terrorister eller brottslingar men det drabbar ändå väldigt många ägare av lagliga vapen. Man ska komma ihåg att vapnet är jägarnas och sportskyttarnas verktyg.

EU-kommissionens förslag debatteras nu i EU:s ministerråd och i Europaparlamentet. Det ska sedan mynna ut i en lagstiftning som bedöms kunna vara på plats inom ett år.

Europaparlamentarikern Christofer Fjellner har varit kritisk från början och är nu glad att regeringen och remissinstanserna anslutit sig till motståndslinjen.

– Jag skulle säga att i princip hela Sverige, med en röst, ger en samlad kritik av det här.

Hur stora möjligheter tror du då att Sverige har att få gehör?

– Ja, det vore ju skönt om man kunde säga att det var 70/30 eller 40/60 men det beror väldigt mycket på vilken typ av debatt vi kan få till stånd i andra länder och det beror också väldigt mycket på vilket engagemang svenska ministrar visar i ministerrådet.

Läs mer:

EU-kommissionen kräver mentaltester av svenska jägare

Nya vapenlagar kan tvinga polisen till minskad brottsbekämpning

Vapendirektiv kan slå mot försvaret

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!