Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Burton & Depp leker så bra ihop

4 Lekfullheten är Tim Burtons adelsmärke. Och med en sån trogen polare som Johnny Depp är det bara att slicka sig om munnen för en betraktare som vill hänga med i de skruvade turerna.

"Dark Shadows" är inget unda ntag utan det var ett bra tag sen jag satt och fnittrade så mycket i en biosalong.

Här skojas det med massvis med genrer, som vampyrfilmer, spökhistorier, häxor och europeisk glans kontra amerikansk framåtanda. Förvisso också en drift med trenderna på tidigt 70-tal, drogkulturen inte att förglömma. Dialogen framförs med skarpa poetiska toner och stundtals är det hur kul som allra helst. Kombinationen Burton-Depp är på komikens område lika sevärd som Scorsese-De Niro/Di Caprio är på det mer allvarsamma området.

Med suveränt tidsenligt miljöfoto, klädsel, frisyrer och framför allt musiken sitter det mesta som ett smäck. Bara upptakten med Moody Blues "Nights In White Satin" gick rätt in i hjärtat och sen kom de på parad, bakgrundsmusik av bland andra Carpenters och T Rex och med en Alice Cooper i liveversion inbjuden på den bal som Barnabas Collins (Depp) ställer till med för att komma på god fot med folket i fiskebyn.

Denne Barnabas begravdes levande (som vampyr) på 1700-talet av en försmådd häxa vars kärlek inte besvarades, men väcks till liv igen 200 år senare av några grävande byggnadsarbetare. Där lämnas ingen pardon och Collins går vidare för att upptäcka att ingenting är längre som förut.

– Spänn för hästarna, säger han i en replik.

– Vi har inga hästar, vi har en cheva, blev svaret från hans ättlingar.

Johnny Depp är som vanigt magnifik, det är också Eva Green i rollen som häxa.

Stefan Andersson