Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buss alternativ till färdtjänst

SANDVIKENI höst ska en busslinje med flexibel tidtabell få fler att skippa färdtjänsten. Något som på sikt kan bli en besparing för Sandvikens kommun.

Från och med den första augusti ska den nya busslinjen vara i gång.
I våras gick den sista turen med den så kallade servicelinjen i Sandviken.
Anledningen till att linjen lades ner var att samtliga stadsbussar i Sandviken nu har blivit handikappanpassade. Det innebär bland annat att personer med rullator inte längre har några problem med att kliva på bussen.
- Servicelinjen har levt ut sin roll, konstaterar Mattias Andersson på samtrafikenheten i Sandvikens kommun.
Som ett komplement till de vanliga busslinjerna och som ett alternativ till färdtjänsten ska man i kommunen nu införa en ny slags bussresor på prov.

Anropsstyrd busslinje
Det rör sig om en så kallad anropsstyrd busslinje. Det kommer att finnas en tidtabell men den som vill åka en viss tid måste ringa och beställa bussen i förväg.
- Med den här linjen kommer man närmare dit man ska än bussen gör men det blir inte lika strikta regler som för färdtjänsten, säger Mattias Andersson.
Till skillnad från färdtjänst kommer linjen nämligen att vara tillgänglig för alla som fyllt 65 år. Taxan kommer att vara lägre än både vanliga bussar och färdtjänst.
I och med att flera personer kan åka samtidigt hoppas man kunna få en ekonomisk vinning med systemet. Färdtjänst är i dag mycket kostsamt för kommunen.
Sandvikens kommun har även tidigare gjort satsningar för att få fler äldre att åka med vanliga kommunikationer, bland annat genom att subventionera X-Trafiks så kallade seniorkort. Syftet är att få fler pensionärer att vänja sig vid att åka buss, något som på sikt skulle kunna innebära färre färdtjänstresor i framtiden.

Kostar inte mer
Den nya flexibla busslinjen kommer inte att innebära någon merkostnad för kommunen, hävdar Mattias Andersson. Detta eftersom den buss som ska trafikera linjen, från en lokal taxientreprenör, ändå skulle ha rullat för färdtjänst om dagarna.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se