Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bussen döptes till Gerda

GÄVLENågot så ovanligt som ett bussdop genomfördes i lördagsvimlet på Stortorget. Och här handlade det inte om en handfull dopvatten. Brandmannen Krister Andersson sprutade hundratals liter vatten på Gerda, för så blev hon döpt.

- Det här var kul. Det var första gången jag döpt en buss, sa han.
Samtliga 32 nya bussar i stan ska namnges. Det blir en salig blandning av smeknamn på kända Gävleprofiler men även företagsnamn och stadens namn stavad på det gamla viset, Gefle.
Namntävlingen lockade över tusen gävlebor att lämna in förslag. Under nästa vecka kommer samtliga bussar att få sitt namn uppklistrat.
Även om en reporter ska passa sig för egna värderingar i en rapporterade text tar jag mig här en frihet. Det står "BUSSEN GERDA". Alla vet väl att en buss är en buss. Ta bort "bussen" och byt de feta versalerna i Gerda till en mer uppdragen och mer personlig stilsort! Och inte i versaler.
Susanna Holmberg, marknadsförare hos Swebus, har en förklaring till bussen före Gerda. Det är för att man ska skilja henne från briggen Gerda. Så det så.
- Jag tänkte förstås på Briggen Gerda när jag skrev mitt förslag.
Det säger Margareta Ericsson. Hon lottades som vinnare bland de förslagsställare som fastnat för Gerda. Hon fick en resecheck för sitt förslag.
Åke Åberg på Briggen Gerdaprojektet gladdes över namnvalet:
- Senast brandkåren gjorde något med Gerda var 1959. Då brände de henne. Hoppas bussen Gerda kommer att hålla tidtabellen. Vår Gerda har inte riktigt klarat det.
- Det allra vanligaste förslaget var faktiskt Rolf Lassgård. Naturligtvis kommer en av bussarna att få det namnet, berättar Susanna Holmberg.
Ett axplock av övriga vinnande namn följer här:
Posa, Stöveln, Agnes von Krusenstjerna, Böcklingen, Strömmingen, Gevalia och Brynäs. Inom några dagar listas alla Gävles bussnamn på X-trafiks hemsida.
OLLE HILDINGSON