Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busstrafik för dyrt för X-Trafik

GÄVLE
En lång rad busslinjer i länet kan komma att dras in om inte landstinget i Gävleborg ökar anslaget till kollektivtrafiken.

X-Trafik anser sig inte kunna upprätthålla verksamheten med nuvarande ekonomiska ramar och har lämnat in en sparlista på 11,7 miljoner kronor.
- Det handlar om smärtsamma åtgärder, tusentals personer berörs, konstaterar Lennart Burström, vd på X-Trafik.

Nya avtal
Styrelsen för X-Trafik har vänt sig till landstinget för att beskriva det besvärliga ekonomiska läge som den regionala busstrafiken befinner sig i. De nya entreprenadavtal som X-Trafik tecknat de senaste åren är betydligt kostsammare än de gamla avtalen.
I år väntas den landstingsfinansierade kollektivtrafiken gå back med 4,5 miljoner kronor.
Den ekonomiska ram som landstinget lagt för kollektivtrafiken för nästa verksamhetsår 2004-2005 är 90,4 miljoner kronor. Det kommer, enligt X-Trafik, att fattas sju miljoner kronor för att verksamheten ska gå ihop. För verksamhetsåret 2005-2006 fattas cirka tio miljoner kronor.
Redan i fjol genomfördes vissa indragningar i busstrafiken i länet. Men det var bara smärre ingrepp jämfört med dem som nu är aktuella, enligt Lennart Burström.
Det kan till exempel bli aktuellt att ta bort välfrekventerade linjer mellan Gävle och Sandviken och mellan Hofors och Falun. Även flera sjukreselinjer ligger i farozonen.

Viktig trafik
Lennart Burström gör klart att han inte har någon önskan att minska på utbudet av kollektivtrafik.
Tvärtom framhåller han kollektivtrafikens betydelse för att hålla regionen levande.
Han hoppas att landstinget kan ta fram de pengar som behövs för att driva busslinjerna vidare.

Svår prioritering
Finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, konstaterar att en svår prioriteringsdiskussion nu väntar landstingets politiker.
Om mer pengar ska anslås till kollektivtrafiken måste någon annan verksamhet stå tillbaka.
- Var ska vi ta pengarna? Från sjukvården? Från Folkteatern? Från folkhögskolorna? Var man än tar dem kommer alltid någon att bli drabbad, säger hon.
Tomas Storm, regional utvecklingschef på landstinget, är missnöjd med att X-Trafiks sparlista fått en så stor medial uppmärksamhet.

Olyckligt
- Det är mycket olyckligt att i detta läge gå ut och beskriva möjliga förändringar i trafikutbudet innan förslagen har presenterats eller diskuterats i landstinget, säger han i ett pressmeddelande.
Den regionala beredningen i landstinget kommer i dag onsdag att få ta del av sparförslaget från X-Trafik.
Beslut om trafikbeställningen för 2004-2005 fattas senare i höst av landstingsfullmäktige.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

FAKTA X-Trafiks sparförslag
Linje 40 Sandviken-Gävle dras in. Besparing: 1,2 miljoner kronor. Effekt: arbetspendling och serviceresor mellan sjukhus försvåras. Trafiken är i dag anpassad till arbetstider vid sjukhusen i Sandviken och Gävle.
Linje 41 Hofors-Falun läggs ned. Besparing: 1,8 miljoner kronor. Effekt: Arbets- och studiependling mellan Hofors och Falun/Lugnet försvåras kraftigt, resemöjligheter på hela sträckan
Gävle-Sandviken-Falun minskas med tio dubbelturer om dagen vardagar.
Linje 41 Sandviken-Hofors, 50 procent av helgtrafiken. Besparing: 0,2 miljoner kronor. Effekt: Försämrad trafikförsörjning under helgtid, försämrat bussutnyttjande.
Linje 150 Gävle-Söderhamn-Hudiksvall läggs ned. Besparing: 2,2 miljoner kronor.
Sjukreselinjerna 44 Ockelbo-Sandviken, 150 Gävle-Hudiksvall och 172 Edsbyn-Bollnäs-Söderhamn-Hudiksvall läggs ned. Besparing: 1,8 miljoner kronor. Effekt: Det allmänna resandet till och från sjukhusen försämras genom att tillgängligheten minskar. För samordning av sjukresor krävs sjukresebussar i beställningstrafik.
Linje 29 Hudiksvall-Sundsvall dras ned till två dubbelturer. Besparing: 2,1 miljoner kronor.
Linje 51 Bollnäs-Ljusdal läggs ned. Besparing: 1,2 miljoner kronor.
Linje 100 Söderhamn-Edsbyn, 50 procent av helgtrafiken. Besparing: 0,7 miljoner kronor.
Linje 53 Hudiksvall-Ljusdal, 50 procent av helgtrafiken. Besparing: 0,5 miljoner kronor.