Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busvädret fortsätter

Träden faller över hela länet. Hittills har räddningstjänsten fått in ett tjugotal larm om träd som fallit över vägar. Det blåsiga och regniga vädret fortsätter under dagen och det gäller att se upp för fallande träd. Hittills har dock ingen rapporterats skadad.

Annons

Vägar och tågtrafik har drabbats hårt av ruskvädret. Utöver alla fallna träd över vägar har även elledningar till tåg kapats. Ett tåg mellan Ljusdal och Gävle har ställts in.
Vud halvfem-tiden var det också  stopp i trafiken på sträckan Gävle - Axmarby på grund av ett elfel.

Enligt räddningstjänsten så är det ett stort plockepinn därute. Under dagen har de varit ute och röjt upp längs alla större vägar i länet.

- Vi har att göra om man säger så. Det blåser ju ordentligt och regnet ger vinden tyngd. Så vi uppmanar alla att ta det försiktigt där ute, säger inre befäl Johan Melin.

Allt eftersom regnet fortsatte att falla kom också nödsamtalen om översvämmade källare.

- Just nu (16.30) så jobbar vi med att pumpa vattnet ur tre fastigheter, säger Johan Melin.

Busvädret håller ut till kvällen och kommer även att fortsätta i morgon i en något mildare version. På SMHI kommer man med dystra besked. Regnet kommer att fortsätta under hela helgen. Det blir lite bättre, men regnet är här för att stanna.

Ett ihållande regn vräker ner över Gotland och östra Svealand ända upp i Hälsingland på torsdagsmorgonen. Mest – 29 millimeter – har kommit på Gotska Sandön och i Fårösund, som fått 22 millimeter mellan klockan 18 i onsdags och 03 på torsdagen.
Rejäla mängder noterades också i Svanberga i Roslagen, Eskilstuna, Film i norra Uppland och Landsort utanför Sörmlandskusten.
Ovädret har fått SMHI att utfärda en så kallad klass 1-varning om ”vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner”.
– Det kan gälla sådant som översvämningar av dagvattenbrunnar och källare, förklarar jourhavande meteorologen Lisa Frost.
SMHI räknar med att regnandet fortsätter under hela torsdagen. Samtidigt som regnvädret drar sig mot nordväst kommer det dock att övergå i skurar på fredagens förmiddag.

Har du blivit drabbad. Hör av dig till GD! Ring 026-159601 eller mejla gefle.dagblad@gd.se