Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bybor ger asylsökande lektioner i svenska

Asylsökande får inte gå på Svenska för invandrare, SFI. Därför har bybor i Gysinge tagit saken i egna händer.
– Det gör mig lycklig, säger Paata från Georgien.

Annons

När GD besöker lektionssalen nära värdshuset på Gysinge Bruk får eleverna lära sig vad olika svenska ord betyder och hur de uttalas. Det är absolut fullsatt i salen.

När lärarna berättar att Horndalstandläkarna sponsrat dem med pennor och suddgummin möts det av applåder.

Lektionerna har blivit en succé. Amelie Jakobsson och Lina Jan-Ers håller i lektionerna varje torsdag. Kring tio bybor hjälper till och enligt Lina Jan-Ers brukar mellan 60 och 95 elever dyka upp varje gång.

– Till första lektionen kom 95 vuxna och elva barn. Det är inte så lätt när man kommer till ett sådant här ställe och ska söka sig ut i samhället. Det här är också ett bra sätt för oss att möte de nya invånarna, säger Lina Jan-Ers.

– Vi vill få dem att känna att vi bryr oss och ge dem något meningsfullt att göra om dagarna, säger Amelie Jakobsson.

Både Lina och Amelie tror att de asylsökande har stor nytta av lektionerna.

– Om de lär sig lite svenska kan de hälsa på folk och vara artiga och inte känna sig utanför. De kan också lära sig att förstå hur vi svenskar är och hur landet fungerar. Kanske får de ett litet försprång också när de sedan börjar på SFI, säger Amelie Jakobsson.

Det var i somras som drygt 200 asylsökande kom till boendet på Gysinge bruk. Då anordnade bybor i Gysinge och Österfärnebo olika aktiviteter för dem.

Snart kom det fram att många av de asylsökande ville lära sig svenska.

Men för att få lära sig svenska på SFI måste de först ha uppehållstillstånd. Barnen däremot har rätt att få gå i skola, även om de inte omfattas av skolplikten.

För några veckor sedan drog så lektionerna i gång för de vuxna.

– Lärarna är fantastiska. Att lära sig svenska är viktigt för oss som bor här. Jag är väldigt glad över att få lära mig svenska, säger Paata från Georgien.