Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byborna rasar över livsfarlig väg: "Vi vill ha cykelväg nu"

Inför valen lovar politikerna att prioritera en cykelväg på den olycksdrabbade vägen. Men byborna blir blåsta varje gång.
– Vi har fått mer än nog, säger Hans Pålsson från Jäderfors.

Inför kommunalvalet lovade samtliga partier att arbeta för en cykelväg från Järbo via Jäderfors till Sandviken. Inger Vikström från Jäderfors säger att det under årens lopp inträffat tre dödsfall vid olyckor med cykel.

– För bara ett par år sedan invalidiserades en kvinna, så gott som i varje fall, när hon cyklade till jobbet på morgonen och blev påkörd av en bil. Och jag vet inte hur många tillbud som skett på vägen. Alla som cyklar på Järbovägen gör det med livet som insats.

Vägen ligger på Trafikverkets ansvar. Enligt Trafikverket är det region Gävleborg som tar beslut om en eventuell finansiering av en cykelväg.

Just nu grävs det vid Järbovägen för att lägga VA-ledningar i marken.

När vattenledningar drogs till Bångs utanför Sandviken slog man två flugor i en smäll och byggde samtidigt en cykelväg dit.

Invånarna i Jäderfors är upprörda över att man inte gör likadant den här gången.

–Om de passat på att bygga cykelvägen hade det definitivt varit en vinn-vinn situation. Mycket märkligt att de inte kan samordna det, säger Hans Pålsson som byggde ett hus i Jäderfors redan 1971.

Kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson, C, var en av dem som lovade att prioritera cykelvägen mellan Sandviken och Järbo inför valet. Nu säger han att frågan inte ens tagits upp sedan dess.

Han är kritisk, till både sig själv och andra politiker.

– Cykelvägar i Sandviken ligger inte högst upp på prioriteringslistan hos region Gävleborg. Kanske beror det på att vi politiker och tjänstemännen inte legat på tillräckligt. Vi borde varit mer offensiva och måste vässa till oss i den här frågan.

GD har förgäves försökt nå Erika Ågren, teknisk chef i Sandviken, för att fråga varför man inte tog tillfället i akt att också bygga en cykelväg när marken vid Järbovägen grävdes upp för vattenledningar.

Men till gratistidningen Din lokaltidning säger Erika Ågren:

– Vi har försökt få Trafikverket att bidra till finansieringen här på samma sätt som när cykelvägen till Bångs byggdes för några år sedan. Men tyvärr har det inte gått att få igenom det.

Invånare i Jäderfors har varit i kontakt med Trafikverket, bland annat via mejl, och fått till svar att det är osäkert om cykelvägen över huvud taget blir av.

Om så blir fallet kan processen, enligt Trafikverket, dras i gång först nästa år och sedan skulle det dröja cirka fem år tills cykelvägen är klar.

Byborna i Jäderfors rasar:

– Vi har väntat på en cykelväg i 40 år och hela tiden fått höra att om fem år ska den byggas. Myndigheterna sköter det här jättedåligt.