Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg fler trygghetsboenden i Gävle

Det är hög tid att planera nu för att klara ökningen av 80-åringar som kommer närmaste åren, skriver Hans Ström, Bo Bergstad och Catharina Hedin

I Gefle Dagblad den 20 juni fanns en debattartikel med rubriken ”Så får fler unga vuxna ett eget hem”. Bakgrunden är en rapport från HSB som visar att unga vuxna har fått minskade möjligheter att köpa en egen bostad i 20 större kommuner däribland Gävle. Författarna Anders Lago, förbundsordförande HSB och Christer Berglund, vd HSB Södra Norrland, uppehåller sig främst vid ekonomiska faktorer och kommer med olika reformförslag som berör sparande, bostadstillägg och flyttskatt.

Vi vill peka på att det är viktigt att få igång rörligheten på bostadsmarknaden och då är god tillgång till trygghetsboende för äldre en betydelsefull faktor. För statligt investeringsstöd till den som bygger krävs att en av de boende skall ha uppnått 65 års ålder, vissa gemensamhetslokaler skall finnas liksom personal vissa tider för aktiviteter och stöd.

Biståndsprövning behövs ej för att erhålla sådan lägenhet. Vid omvårdnadsbehov sker biståndsbedömning, och hemtjänsten träder in. Kommunstyrelsen har i början av juni beslutat hur ersättning för gemensamma lokaler och personal skall gå till i Gävle och det är bra att den frågan äntligen är löst.

Det är hög tid att planera nu för att klara ökningen av 80-åringar som kommer närmaste åren. I år finns i Gävle kommun cirka 5 000 invånare som är 80 år och äldre och år 2025 har siffran stigit till knappt 7 000. Det är vid 80 år och äldre som funktionsnedsättningar pga sjukdomar och ålder ställer allt större krav på anpassade boenden, sjukvård och omsorg.

Stiftelsen Äldrecentrum har på uppdrag av äldreförvaltningen i Stockholm intervjuat 3 500 personer i åldern 75-85 år. Resultatet finns i en färsk rapport ”Bostäder anpassade för äldre” som kommer att presenteras i samband med Almedalsveckan i juli.

En fjärdedel stod i bostadskö och hälften av dessa i kö till trygghetsboende. En av de främsta orsakerna till att många funderade på att flytta, trots att de trivdes och helst ville bo kvar, var svårigheter att ta sig in och ut ur bostaden. Många ville helst slippa trappor, även några enstaka trappsteg till och från hissen kan vålla stora problem, begränsa rörligheten och därmed försvåra att delta i sociala aktiviteter. Bostaden blir plötsligt ett hinder.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) kom i april 2017 med rapporten ”Bygg mer för fler” där man pekar på att kommunerna mer aktivt borde påverka utformningen av nya områden och styra mot en blandning av hyresrätter och bostadsrätter.

Om äldre kan flytta till anpassade, attraktiva trygghetsboenden kan yngre invånare få tillgång till villor och flyttkedjor kan komma igång. Den unga barnfamiljen kan lämna den trånga lägenheten för en villa där kanske något rum kan hyras ut. Detta som hjälp för finansiering och i det rummet kan en ännu yngre, som är på väg att lämna föräldrahemmet, bo. På så sätt kan det ske en generationsväxling i bostadsbeståndet.

Hans Ström

distriktsordförande SPF Seniorerna

Bo Bergstad

Catharina Hedin

ledamöter i kommunala pensionärsrådet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel