Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg lägenheter som folk har råd att bo i

Vi välkomnar kommunens nya styre som tagit vid efter valet, och vill gärna passa på att ge er några goda råd på vägen i att bygga en hållbar stad för alla, skriver Johan Pelling, Hyresgästföreningen.

Bygg bort bostadsbristen

Bygg hyresrätter med rimliga hyror som människor har råd att betala. Ställ krav vid markanvisningar på att ett visst antal bostäder ska vara hyresrätter med lägre hyror. Utnyttja det statliga investeringsstödet och använd de industriellt tillverkade typhus som redan finns på marknaden för att få fram de billiga hyresrätter Gävle så väl behöver.

Renovera klokt

Alla ska ha råd att bo kvar efter renovering. Att tvingas att mot sin vilja lämna sitt hem för att du inte längre har råd med hyran och att tvingas lämna sociala sammanhang och trygghet är naturligtvis ett dråpslag för de hyresgäster som drabbas. Men det får också samhälleliga konsekvenser som ökad segregation, gentrifiering och än värre trångboddhet. Vi vet att om hyran höjs med 50 procent efter renovering riskerar vart tredje hushåll att behöva flytta. Även vid en i sammanhanget låg höjning på fem procent får mer än var tionde hyresgäst svårt att klara den nya hyran.

Vi vet att ni som politiker inte kan påverka hur privata fastighetsägare genomför sina renoveringar. Men som ägare till allmännyttan kan ni bli ett föredöme genom att ge hyresgästerna ett reellt inflytande över vad som ska hända med deras hem. Självklart ska flera renoveringsnivåer erbjudas där det lägsta alternativet är ingen hyreshöjning alls.

Nej till ombildning

Slå vakt om allmännyttan och säg nej till ombildning och utförsäljning. Vad som behövs i bostadsbristens Gävle är fler inte färre hyresrätter. Men vid varje ombildning minskar antalet hyreslägenheter och de som har låga inkomster och inte kan få lån tvingas bli hyresgäster hos sina grannar. Andra skuldsätter sig trots att de egentligen inte vill eller har de ekonomiska marginalerna.

De kommunala bolagen ska erbjuda sina hyresgäster inflytande över sitt boende. Men någon motsvarande garanti finns inte hos privata hyresvärdar vilket innebär att hyresgästerna kan få väsentligt sämre möjligheter att påverka när deras hem sålts till en privat värd. Dessutom visar en lång rad enkäter att hyresgäster i allmännyttan är generellt sett mer nöjda än de som bor privat och erbjuds dessutom oftast en högre förvaltningskvalitet.

Så ombilda inte och sälj inte ut. Ni bör i stället vara både glada och stolta över att ni har ett allmännyttigt bostadsbolag.

Vi hoppas naturligtvis att ni under de kommande fyra åren vill driva en politik som gynnar både dagens och morgondagens hyresgäster.

Därför välkomnar vi er till fortsatta samtal om bostadsfrågorna i Gävle.

Johan Pelling

regionchef, Hyresgästföreningen, Region Aros-Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel