Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-talspärlan i Järvsta – många nyanser av brunt

/

70-talsstilen är inne både när det gäller mode och inredning. Det får gärna vara detaljer med blommor i orange eller grönt mot i övrigt vita ytor. Men det är få som vet hur det verkligen såg ut.

Annons

Just nu finns det en 70-talsvilla i Järvsta som är till salu. Vid en första anblick ser den ganska anspråkslös ut. En brun trävilla i ett plan med enar utanför förstukvisten. Men om man tittar lite närmare upptäcker man snart att den är riktigt spännande.

Villan är ovanligt väl bevarad och har samma inredning som när den byggdes. Som ett unikt dokument från en svunnen tid. Inte en skråma på väggar och golv. Inga nötta partier runt lysknapparna, inga repor eller märken i skåpluckorna och inte en fuktfläck i badrummet. Trots att det är samma plastgolv och medaljongtapeter som sattes in när huset byggdes 1975. Här och där sitter små, prydliga lappar med maskinskriven information och duken på bänken i köket är tejpad så att den ska hålla sig på plats. Här har det varit ordning och reda.

Robert Brandt är mäklare på Fastighetsbyrån i Gävle och har fått hedersuppdraget att visa villan. Själv var han inte ens född på 70-talet, men nu när han går runt blir han både nostalgisk och glad. Han minns stilen mycket väl från sina föräldrars sommarstuga och fascineras över hur man blandade starka färger på ett sätt som man inte gör nu.

– Jag har sett många hus i mitt jobb, men aldrig ett med så mycket av originalet kvar. Och som dessutom är i så här fint skick. Man förstår att det här huset har varit sin ägares ögonsten.

Han har sett många hus där inredningen totalt har blåsts ut och andra som har bytt i omgångar. Bara i tvättstugorna brukar spåren finnas kvar från hur det såg ut från början.

– Det har varit många människor här bara för att titta, säger Robert. En del äldre har passat på att återuppleva sin ungdom. De har inte ställt några frågor utan bara gått runt med stora ögon. Det är otroligt kul att se det här och fast det är så mycket brunt och furu känns det inte murrigt. Planlösningen är ganska typisk för 70-talet. Då gjorde man bostäderna större och placerade allting i ett plan. Många har tyckt att entréplanet är fiffigt indelat i en sovrumsdel och en umgängesdel.

Direkt innanför dörren öppnar sig en rymlig hall med klinkergolv i ett mönster av bruna cirklar. Hallen är inbjudande med mycket plats för gästerna att hänga av sig. På väggarna sitter en bröstpanel i brunt med vit strukturtapet ovanför, i folkmun så kallad pizzeriatapet. Det snidade räcket mot källartrappan är brunt och i dörröppningen till vardagsrummet hänger bruna saloondörrar.

I köket rakt fram är det också mycket brunt. Hela inredningen är brun och plastmattan på golvet har ett mörkt klinkermönster. Luckorna har guldglänsande mässingknoppar som smycken och ett mönstrat vitringlas i en senapsgul ton. Kaklet ovanför bänken lyser av rött, en färgeffekt som gör hela rummet.

Badrummet är rymligt med brunrandiga väggar och brun plastmatta. Övriga rum har både blommor och medaljonger och fina glasknoppar till garderoberna. I källaren fortsätter 70-talsäventyret. Där finns den tidstypiska gillestugan med gott om plats och en öppen spis dekorerad med natursten.

Under trappan är det förberett för ett minde kök, för att man ska kunna använda källarplanet som en extra bostad. I tvättstugan och på toaletten exploderar det av blommor i gult, grönt, brunt och rosa.

Men det är ingenting jämfört med nästa rum. En spa-avdelning från 70-talet med tillhörande solarium. Här behövs det inga paraplydrinkar för att man ska bli yr. En makalös tapet med palmer i guld och orange täcker väggarna. Två runda lampor i en hissanordning hänger över en solsäng som är stoppad och klädd i textil. Det här måste ha varit Gävles mest exotiska inredning när det begav sig.

I nästa rum är det rutigt, randigt och blommigt i olika nyanser av brunt. Där finns också en trappa upp till trädgården som är lika imponerande som sitt hus. Med långa stenlagda gångar mellan höga tallar, eldstad och damm.

– Det är otroligt kul att se det här, säger Robert. Även om det är mycket brunt skulle jag absolut spara vissa detaljer. En vägg i ett rum kan bli riktigt läckert. Om jag var på jakt efter ett hus skulle jag vilja ha ett sånt här. Ett gediget hus som man vet står kvar.

Mer läsning

Annons