Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldrad skönhet

Annons

Jag tänker också inleda det nya året med Wabi Sabi.

Det handlar om det enkla och det gamla och jag är ihop med en ganska okomplicerad och åldrad skönhet. Jag har inte bytt partner, det är bara Mannen som fyllde 50 dagarna före julafton. Han klev över till den berömda ”döhalvan”. Bli inte förskräckta, uttrycket står egentligen för levnadshalvan då man vis och erfaren lärt sig att ta tillvara på livet.

Mannen lär sig nya saker hela tiden. Efter att i flera år ha hånat en yngre kollega som alltid reser under pensionärsstämpeln ”all inclusive” blev den ekonomiskt lagde Mannen mer eller mindre tvingad att prova själv. All inclusive-hotellet i Egypten var nämligen billigast när han ville resa med både fru och fyra barn till sol och värme på födelsedagen.

Plötsligt är Mannen inte lika syrlig längre. ”Vi gjorde inte av med ett enda pund de första dagarna. Och inget tjat, bara att hämta dricka och glass när man blev sugen. Tårtan från hotelledningen var pricken över i.”

Han lärde sig att konceptet inte måste betyda inhängnad med torr kyckling. Att det till och med kan ge en frihet att ägna sig åt annat än att välja restaurang och svara på barntjat. Sitta länge i en bazar och dricka beduin-te och diskutera med en vacker arabisk yngling till exempel...

Jag hörde talas om Mannen redan när han var en ung främling själv. Han hade blivit upptäckt av den gamle sportchefen och emigrerade som tjugoåring ända från Domsjö. Mina väninnor på gymnasiet var lyriska, en ny kille hade kommit till stan. En söt pudding som dessutom var journalist. Jag nickade överseende åt deras upprymdhet, på den tiden hade jag bara ögon för svartmuskiga rockstjärnor.

Utan att vi visste om det var vi ganska Wabi Sabi båda två. Vi gillar att baka frukostbrödet själva, sopar hellre än dammsuger och badar hellre än duschar. Vi är också dåliga på att köpa nya prylar och är samlare av arvegods och gamla minnen. Nu har vi ett hem där varje möbel har en historia eller är ett minne som vi kan skratta åt. Ibland har väl barnen grymtat. Som när vi envisas med att diska för hand och vägrar att köpa diskmaskin. Eller när vi målade över det gamla kaklet i stället för att kakla om. Eller som när vi tyckte att det blev för dyrt att ta in på Arlandas flyghotell och sov hela natten mitt i ankomsthallen. De gamla påslakanen värmde inte särskilt mycket när temperaturen sjönk betydligt mitt i natten. Inte gick det att sträcka ut sig heller på bänkarna som hade armstöden i mitten. Men det blev ett äventyr och ett minne för livet.

Även om Mannen redan börjar bli som en gammal möbel gjorde jag nog ett kap till slut. På vissa sätt är han mer välbevarad än många gamla rockare från förr. Som hans yngre ”All inclusive”-kollega sa lite småsurt på jobbet en dag. ”Du behöver ju inte träna, du är ju född med en rockstjärnekropp.”

Wabi Sabi och Gott Nytt År!

Mer läsning

Annons