Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anettes gårdsbutik – ett rött hus i vitt

/

Det började med en egen blogg. Nu har hon en gårdsbutik med samma namn, egen produktion av inredningsprylar och renovering av handplockade loppismöbler.
Det mesta förvandlar hon till vitt.

Annons

– Jag hittade ett gäng tjejer på internet som alla har samma intresse, berättar Anette Östlund. De gillar vita hem. De har hittat varandra på ”familjeliv.se” som är ett jättepoppis forum för barnlediga mammor. 

Efter ett tag upptäckte Anette att de flesta av tjejerna även hade egna bloggar. Där delar de med sig av goda råd och frossar i sin passion för vit inredning. Hon blev glad att hitta fler med samma intresse och även om de bor över hela Sverige ser de till att träffas ibland.

Anette kände sig som hemma och snart hade hon startat en egen blogg.

– Det är så härligt med det här för allting är så snällt, säger hon. Jag är fascinerad av känslan och man tröttnar aldrig på vitt. Det har blivit som en livsstil. Det är helt otroligt, men jag har cirka 800 läsare om dagen på min blogg och det är mycket tack vare bloggen som kunderna hittar till min nya butik.

Anettes butik heter lika som bloggen ”Ett hus i vitt”. Precis som den dröm hon hade när hon bodde i lägenhet. Nu har hon fått sitt drömhus som alldeles tydligt är rött. Det ligger i Sälgsjön strax utanför Gävle och har många fina detaljer som inte heller är vita utan målade i senapsgult.

– Nejdå, försäkrar hon och skrattar. Jag tänker inte måla om huset, det är fint som det är. Och det är ju helvitt, fast på insidan.

Men inredningsintresset är ganska nytt. Hon och Magnus har hållt ihop länge. De träffades på ett ungdomsdisko i Sjömanskyrkan för nästan 20 år sedan. Hon var 15 och han 16 och de bodde båda hos sina föräldrar. Första gemensamma lyan var en lägenhet på Brynäs, men då var det studier och fritiden som var viktigt. Anette började läsa till lärare och Magnus ville bli pilot. Han fick jobb i Arvidsjaur där det också fanns gott om lärarjobb. Båda trivdes på orten men saknade släkt och vänner. Ett par år senare fick Magnus nytt flygjobb med uppdrag åt Lantmäteriverket och de flyttade tillbaka till Gävle. Anette har flugit med några gånger, det gungar i ett litet plan men är samtidigt en härlig känsla. Lägenhet passade bra när de var unga och fria med sportiga intressen. De åkte skidor på vintern, seglade på sommaren och skaffade en segelbåt med båtplats i Engesberg.

Men när barnen började komma dök det upp nya behov och en längtan efter något eget.

– Vi bodde på tredje våningen mitt i stan med högt till tak och tre slingriga trappor. Det blev för jobbigt med barnvagnen i trapporna och all trafik. Men att hitta ett hus var inte lätt. Vi letade länge och till slut blev det akut.

En dag var ett hus i Sälgsjön till salu. De hade aldrig varit i området och trodde att det låg längre bort från Gävle än det gör. Som tur var åkte de dit.

– Det var inte alls långt, det tar bara sju-åtta minuter in till stan, säger Anette. Nu bor vi med skogen inpå knuten och en sjö med sandstrand. Från början var det mest sommarstugor, men nu bor det jättemånga barnfamiljer här och ungefär 80 åretruntboende.

Huset hade en gammaldags stil och var fullt beboeligt utan att de måste göra några stora renoveringar. Det är byggt så sent som på 80-talet av någon som har återanvänt gamla detaljer. Golvet i markplan består av gamla plankor som ser ut att komma från något annat hus. Den läckra pardörren på verandan är som ett gyllene smycke och lyser välkommen lång väg. När de flyttade in var Anette höggravid. Hon hade fullt upp som det var och inte en tanke på egen butik. Men med två barn i tät följd blev det många långa promenader med barnvagnen och Anette fick tid till att tänka.

– Jag tror att det var under barnvagnspromenaderna som idén växte fram. Ett uthus på gården fanns ju redan och jag har väninnor som vet hur man gör.

Magnus nappade på idén och hjälpte till med att fixa uthuset. I december förra året öppnade Anette sin egen butik. Hon bjöd folk som hon känner och satte upp lappar i olika områden. Hon skrev om sitt äventyr på bloggen och sålde snabbt slut på hälften av sortimentet. Just nu väntar hon med spänning på nya leveranser. Påsksaker och trädgårdsprylar har hon beställt inför våren, mycket från Danmark men hon har också egen tillverkning. Hon har designat vimpelrader i pastell, rutiga tyghjärtan och prickiga haklappar med sitt alldeles egna märke ”Viggo liten”. Hon har också fått mycket hjälp av sin kompis som hade “Medina” med marockansk inredning.

Anette vill börja i liten skala, hon har bara öppet på lördagar och vill fortsätta jobba som lärare parallellt. Men efter barnledigheterna har hon blivit arbetssökande och hoppas nu på att få ett vikariat för att få in en fot på någon skola.

I tuffa tider med många orosmoln är det kanske ännu viktigare att få vila blicken på något som är ljust. Som ett hus i vitt.

Mer läsning

Annons