Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen fick Jocke bygga åt sig själv!

/

Jocke Iller har varit snickare i hela sitt liv och tycker bäst om när han får förvandla ruttna fönster till att bli som nya och andra byggnadsvårdande uppdrag.

Annons

Just nu gör han specialsnickerierna vid renoveringen av Gamla Grand. Där återställer han speglar och bygger nya fönster i gammal stil. Ett kreativt jobb i en häftig miljö där han njuter av att få skapa.

Trots gedigna snickarkunskaper dröjde det länge innan Jocke byggde åt sig själv. Han hade alltid bott i hyreslägenhet när han en dag för cirka tre år sedan kände lusten att köpa något eget. Men då gick det fort. Den första lägenheten han tittade på var precis vad han ville ha. Fint planerad men eftersatt och i behov av en totalrenovering. Jocke vann budgivningen och på tre månader gjorde han om från golv till tak. En god affär dessutom, när han var klar värderades den om till nästan dubbla värdet.

– Det var så otroligt kul att äntligen få bestämma själv, säger Jocke med nöjd min. Jag har byggt så mycket åt andra att jag visste precis hur jag ville ha det. Att få in ljuset var viktigt. I hallen tog jag bort garderoberna och i köket tog jag bort överskåpen och flyttade kyl och frys. Tidigare var fönstren mer gömda men nu har jag öppnat för dem.

Vi får en guidad tur i Jockes stilrena lägenhet. Där finns inte mycket prylar, det har varit en medveten strategi att rensa bort det som inte används. Hallen är ljus och öppen mot både söder och norr och de gamla trädörrarna sitter kvar.

– Först tänkte jag måla dörrarna vita, men jag ångrar inte en sekund att jag behöll dem i original.

Mellan trädörrarna hänger tavlor med stänkta mönster och mycket retrokänsla. Hans pappa jobbade på Forslunds motor på 60-talet och gjorde konst av det som blev över när han lackerade bilar. Jocke har ärvt lusten att uttrycka sig konstnärligt och har gjort flera verk av textilier i olika former och mönster. Det ovala soffbordet har han också gjort själv, av ett kantigt Ikeabord som han flyttade benen på och sågade om i ny form. Köksinredningen är blänkande svart och mot väggen över bänken sitter en enkel glasskiva som dekorativt stänkskydd. Köket är litet och fönstret sträcker sig från vägg till vägg. Inga gardiner som skymmer men framför står ett brunt pelarbord med sköna former och patina. Jocke såg bordet undanställt en gång när han skulle isolera en vind. Han frågade ägarinnan om det var till salu och fick gärna ta bordet med sig, bara han tog en annan grej också som var gömd bakom ett skynke. Det var en gammal hårpermanentapparat som han ställde på sin mammas hårsalong. Ingen har vågat prova om den fungerar, men bordet har följt honom sedan dess.

– Jag gillade bordet från första stund. Det passar så bra med en gammal möbel när det mesta av det andra är nytt.

När Jocke tog över lägenheten var den i mycket dåligt skick. Det hade brunnit i köket och det var ett stort, svart hål mitt på golvet, dessutom stora fläckar efter fuktskador i övriga rum. Men Jocke såg det som en utmaning. Han blev klar med det mesta inom tre månader och kunde fira födelsedagen i nya lägenheten. För att knyta ihop rummen la han in en enhetlig parkett och väggarna fick enfärgade ljusa toner för att skapa en neutral grund.

– Nu är det lätt att byta färger på det som är löst eller bara lägga till en fondtapet. Det har jag redan gjort i sovrummet. Istället för att köpa en sänggavel satte jag upp en fondtapet som var mörkbrun med mönster i silver och guld.

I sovrummet finns gardiner och där verkar blommorna trivas bäst. Där får också golfbagarna står framme och en tjusig skål på fot som är halvfull med blandat godis.

– Två kilo går det i, säger Jocke och ler. Skålen kommer från mamma, hon tänkte göra sig av med den och då tog jag hem den till mig.

En prydnadsgrej till hittar vi på Jockes kontor. Det är en staty av en golfspelare framför en stor väggduk med ränder i varma färger. Tavlan har dubbla funktioner, den kan enkelt förvandlas till ett långbord när Jocke får många matgäster.

– Statyn är Knickersklubbens vandringspris som jag vann efter elva år, förklarar han och ler igen. Det tokregnade när vi spelade och jag var i extremt dålig form efter en magförgiftning. Jag var helt övertygad om att jag skulle komma sist, och då blev jag bäst.

Han berättar om gänget på 20 gubbar som träffas och spelar golf max 20 mil från Gävle. Förra året var de i Portugal, och Arlanda ligger ju på mindre än 20 mils avstånd så de höll sig hyggligt till reglerna. Herrmiddagsgänget är en annan trevlig klubb som Jocke är medlem i. Fruarna till de andra brukar undra varför de inte lagar mat. Men träffarna går ut på att överraska varandra med olika aktiviteter. Även de har börjat åka utomlands och sist hamnade de i en villa med pool i bergen utanför Barcelona.

– Det var jättekul. Men när vi skulle åka därifrån upptäckte vi att vi hade bäddat och städat så fint och ordentligt. Då insåg vi att vi håller på att bli gamla!

Stilen i Jockes hem skiljer sig en del från sin anrika arbetsmiljö.

– Det kommer att bli mäktigt på Gamla Grand, säger Jocke. Det är roligt att fastigheten blir en helhet igen, som det var tänkt från början.

Nästa projekt på hemmaplan har han inte bestämt. Men han kollar alltid på stugannonser och har börjat fundera lite på om han ska skaffa motorcykel. Men då måste han först ta ett kort. Sälja och byta bostad är dock inget alternativ.

– Jag tycker om min lägenhet, säger Jocke. Från den här flyttar jag aldrig!

Mer läsning

Annons