Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvunnen plast prisad

Annons
Varje kilo återvunnen plast motsvararen liter olja. Och varje år samlas 25 000 ton användplast in. Detta och annan plastfakta fördes till torgs närtävlingen "Plastens tur och retur" avgjordes. Arrangörervar Plastkretsen och syftet var att få fram fler bra produkterav återvunnen plast.
Vann gjorde Peter Thuvander och Per Wikman för en källsorteringsbänkför glas, papper, plast och metall, en skapelse de kallar"Returniture". Bertil Nilsson vann första pris för bästakonstruktion med ett handvänligt bärhandtag förtill exempel plastkassar. Prissumman var ett lanseringsstödpå 50 000 till 100 000 kronor.
 
ooo Har du en låg mur eller missprydandehusgrund du vill dölja? Prova att så slingerkrassevid dess fot. Krassen växer tacksamt och täcker snartdet fula med stora, simfotsformade ljusgröna blad och glada,orangegula blommor. Om det inte går att så påplatsen går det lika bra att använda krukor.
 
Gödsla rätt - och i rätttid
 
Nej, det är inte bara att slängapå lite när som helst. Gödsling ska göraspå våren när växtligheten har kommit igånglite, och bör ske då det är relativt fuktigt,i varje fall inte torrt. Ofta är kompostjord en fullt tillräckliggödsling, men det finns en uppsjö av olika gödselsorteroch alla växter är olika. För bästa resultatbör du läsa på eller prata med en trädgårdsmästareinnan du sätter igång.
 
ooo Nu börjar det bli så pass varmtatt du kan låta sommarblommorna vara ute över natten.Men ännu kan vi inte vara säkra på att det inteblir frost. Skydda blommorna mot frost genom att täcka demmed en tidning, en lättare handduk eller genom att ställaen hink over plantan.
 
Allt fler nybyggen
 
Antalet nybyggda hus ökade med tioprocent under år 2000. Dessutom ökade antalet färdigställdalägenheter i flerbostadshus med elva procent. Det rapporterarSCB som konstaterar att 5 579 småhus och 7405 lägenheterblev klara år 2000. Trenden är att det byggs allt flerenrumslägenheter i flerbostadshusen, samtidigt som storavillor med minst 6 rum och kök blir allt mer populära.De offentliga garnas andel i byggboomen minskar. Särskiltmycket har byggandet ökat i Norrbottens län, i Kronobergslän och i Västra Götaland.
 
Romantik i trädgården
 
Tillhör du dem som älskar blommormen samtidigt gillar den avskalade inredningsstil som rådernu? Då kanske "Stilrent och romantiskt" är en bok somkan inspirera dig. Blanda antikt med loppisfynd, använd accentfärgertill det vita och upptäck alla sensuella material, råderdenna bok från Prisma. Författaren heter Atlanta Bartlett.
o Tulpanerna, vårblommornas vårblomma, äri dag vardagsvara. Men tulpaner var en gång obegripligtdyra. Förmöget folk kunde på 1600-talet satsaguld och gårdar för några få lökar.Sjukdomstillståndet kallades "tulipomania", eller tulpanfebern.Läs mer om denna älskade glädjespridare i "Tulpaner"av Yvonne Nenander (Prisma).
o Vad tänkte Jane Austen, William Shakespeare och AugustStrindberg i trädgården? Det och mycket annat ståri den lilla boken "Trädgårdstankar" av Laura Stoddart(Alfabeta).
 
Nytt snigelmedel 1
 
Varje år kommer nya, fiffiga lösningarpå hur man blir kvitt gamla trädgårdsgissel somtill exempel sniglar och rådjur. Senaste snigelfällanär små korn som ska strös ut där sniglarnabrukar uppehålla sig. Kornen innehåller järnfosfatsom lockar sniglarna att äta upp dem, varefter de helt ochhållet tappar aptiten. De kryper undan och dör av svält.Den knappast särskilt djurvänliga produkten heter NeudorffsSnigel Effekt. En förpackning kostar 120 kronor och ska göra50 kvadratmeter mark snigelfria. Produkten påståsvara helt säker för andra djur. Kornen ska inte helleråstadkomma någon skada på trädgården.
 
Nytt snigelmedel 2
 
Har du gott om plats i trädgårdenoch inte bor alltför nära inpå känsliga grannarkan du komma åt ditt snigelproblem på ett miljövänligtsätt - nämligen genom att skaffa en snigelätande,svartvit myskanka. Den är tystlåten, sällskapligoch klättrar i träd, och äter effektivt upp allasniglar, även farsoten mördarsnigeln som går framsom en slåttermaskin i trädgårdarna. Föratt hålla myskankor måste du söka tillståndhos miljöförvaltningen i din kommun.
 
ooo Det är lika bra att göra klartför rådjuren redan nu att det inte finns någotgodis för dem i din trädgård. Mota dem i grindmed att doppa oasiskuber i en gröt av blodmjöl, vattenoch ammoniak. Sätt sedan ut dem på pinnar bland deväxter du vill ha i fred. Knepen mot rådjur ärmånga, och det här är ett av de mest beprövade.Doppa i ny blandning minst en gång i veckan, fler om detregnar mycket.
 
Husspekulant? Besikta!
 
Så här års brukar fastighetsbranschenuppleva en köp- och säljrusch. Hus med trädgårdlockar många just på våren. Den som ska köpagör klokt i att ta det kallt, inte minst när det gälleratt undersöka huset grundligt före köpet. Faktumär att det är köparens skyldighet att undersökahuset. Jordabalkslagen säger att köparen har såkallad undersökningsplikt och att fel som borde ha upptäcktsvid en besiktning inte kan ge någon ersättning i efterhand.Undersökningen måste göras av en besiktningsmanoch kostar i regel mellan 5 000 och 7 000 kronor.
 
ooo Trädgårdsodling är nu denmest populära fritidssysslan efter promenader, enligt DagensNyheter. Och försäljningen av trädgårdsprodukterär uppe i nästan tio miljarder kronor per år.

Mer läsning

Annons