Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att städa - det är en klassfråga

Annons
Högutbildad?

Då lägger du förmodligen ner mindre tid påstädning än om du är lågutbildad. Bor dudessutom i stan och är man så är risken stor attdu har mysiga djur som silverfiskar, dammråttor och kvalsterhemma.

Enligt en Temoundersökning anser 80 procent av de tillfrågadeyngre männen att de städar lika mycket som deras fruareller flickvänner. Men bara 43 procent av fruarna och flickvännernahåller med.

Meningsskiljaktigheter om städning är ett gisselför gifta och sambor, föräldrar och barn, hemtjänstpersonaloch gamla. Ja, till och med på regeringsnivå bråkasdet om städning - pigdebatten blossar fortfarande upp dåoch då. Regeringen står fast vid beslutet att inteskattesubventionera städning, och från vänsterekar det ännu: vem ska städa hos städerskan?

Enligt statistiska centralbyrån tillbringar genomsnittskvinnanfyra och en halv timme i veckan med att städa. Hennes genomsnittsmanlägger ned två timmar. Tillsammans använder dealltså sex och en halv timme i veckan, eller 43 arbetsdagarom året till enbart städning. Men det är ingentingmot 50-talskvinnan, som ensam lade ner runt 200 arbetsdagar omåret på tvätt, disk och städning. Om honvar gift och hemmafru, vill säga.

Temos stora städundersökning visar att högutbildademän i storstäder städar minst, medan lågutbildadekvinnor på landsbygden städar mest. Städvanortycks till viss del vara en klassfråga. Många äldresom växte upp med pigor lärde sig aldrig att städa,inte ens sedan de inte längre hade råd med hembiträdena.De för följaktligen inte heller någon städtraditionvidare till sina barn. I fattigare hem däremot var mångamåna om att hemmet skulle vara rent, möjligen en kompensationför materiella brister.

Dagens unga svenskar lider inte direkt av städdille.Tre av tio unga män rengör handfatet var fjortonde dageller en gång i månaden. Lika många våttorkarsina golv en gång per kvartal eller ännu mer sällan.Lakanen byter de var tredje månad.

Bland de unga kvinnorna är renligheten hemma någotbättre, men även bland dem finns en och annan riktiglortgris. Liksom det naturligtvis finns exemplariskt ordningsammaunga män. (PM)

Ulrika Fåhraeus

Mer läsning

Annons