Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgvik då och nu

/

På tisdag får du veta hur Borgviks nya ägare har gjort med den anrika sommarvillan.
Men innan dess bjuder vi på en historisk tillbakablick berättad av hembygdsforskaren Folke Löfgren.

Annons

Borgvik på Norrlandet har fått nya ägare. Sedan i julas bor Pernilla Eriksson och Viktor Lundin i den anrika sommarvillan med utkikstorn på taket. I tisdagens Bygga&Bo får vi hälsa på hemma hos dem, ett besök med inslag av både byggnadsvård och spänning.
1985 skrev hembygdsforskaren Folke Löfgren om Borgvik i Gefle Dagblad. Han beskrev sommarvillan som en av de mera välbevarade på Norrlandet. Han berättade om sommarlivet förr, att kullor skötte trädgården och hur en glasvägg skulle skydda damerna för att ej bli brynta av solen. Folke fascinerades också över hur föreståndarinnan Svea Sjöstedt resonerade när hon inte låtit tapetsera om hela väggen.


Här följer Folke Löfgrens text från 1985 om lantstället Borgvik.

Sekelskiftsmiljö som söker sin like

Det var år 1887 som snickerifabrikören N G Wahlman erhöll lantställsupplåtelse för ett 9 620 kvadratmeter stort område för byggandet av en sommarvilla, badhus, lekstuga och uthus. Villan var inte stor. Den påbyggdes senare då skräddarmästare Belin köpte den 1897. Skräddarmästare Belin lät uppföra ännu en villa inom området, det nuvarande Borgvik, som kom till på 1890-talet. Ursprungligen kallades de båda villorna inom samma tomtområde Stora och Lilla Nyborg. Den senare byggda kallas i dag för Borgvik.
Borgvik är en typisk representant för de villor som uppfördes på 1890-talet på Norrlandet. Det är ingen renodlad schweizervilla, men man finner rester av schweizerornamentik på den veranda som om sluter husets två sidor. Villan är försedd med ett högt torn, varifrån man har fin utsikt över den yttre fjärden.
Kommer man väl in i huset möter man en sekelskiftesmiljö, som söker sin like. Hela huset är möblerat i sekelskiftesstil. Nedre botten i villan upptas av tambur, salong, matsal, kök och jungfrukammare. Salongen som i dag kallas för sällskapsrum är möblerad med två Karl-Johansoffor, en grupp rokokomöbler samt en liten barockgrupp. I ett hörn i salongen står en trymå som fint harmoniserar med möbleringen i övrigt. Ett vackert hörnskåp pryder även rummet. Taket är dekorerat och i dess mitt hänger en lampa av äldre modell.
Salen är tidstypisk med hög panel, som krönes med en smal hylla högst upp. Gamla oljetryck, oljemålningar och landskapsmotiv från 1890 och 1893 samt litografier från bibeln pryder väggarna. En vacker ljuskrona hänger i en takrosett i det tre meter höga taket. På grund av sin storlek skulle den vara svårplacerad i ett modernt hem. Matsalen har en vacker kakelugn med en stor nisch. Serveringsrum, skafferi och kök ligger i anslutning till matsalen. I våningen en trappa upp ligger sovrummen. Även där finns kakelugnar och takdekorationer kvar sedan gamla tider. Litografier från gamla tider pryder väggarna. Vid varje säng står ett nattduksbord. Sovrummen har också lavoarer med tvättuppsatser.
Kullstugan
Hemmets föreståndarinna fru Svea Sjöstedt bor i den så kallade kullstugan, där trädgårdskullan bodde tidigare. Kullstugan är belägen ovanpå iskällaren. Flera av de äldre lantställena hyste sommartid in trädgårdskullorna i särskilt byggda små stugor i närheten av villorna eller i uthusen i inredda boningsrum. Kullorna ansågs ibland förmer än jungfruarna. De fick på helgdagar sitta med vid herrskapets matsalsbord, men då var de iklädda sina hembygdsdräkter.
Halvt sekel
I nära ett halvt sekel ägde skärddarmästare Belin och hans barn de båda lantställena Nyborg och Borgvik. Belin hade på sin tid ett stort skrädderi i staden. Han drev även Norrköpings Klädesmagasin som var inrymt i Stadshuset där firma Glas och Porslin nu har sin affär. Belin var dalmas och under många år stadsfullmäktige och kyrkvärd. Han hade fem flickor och en son. En av döttrarna Gertrud Nielsen bor fortfarande i Gävle, 86 år gammal.
Dubbelbadhus
Ett lusthus i trädgården med mycken snickarglädje sades vara uppfört för fru Belins räkning. Lantställena Nyborg och Borgvik hade tidigare gemensamt badhus, ett så kallat dubbelbadhus med en bassäng emellan. Den mot fjärden liggande byggnaden är försedd med stora fönster. Den har fungerat som en slags veranda. I badhuset fanns omklädningsrum och varmbadsrum som nu är ombyggda till bastu. En glasvägg fanns tidigare uppsatt framför bassängen bakom vilken man solade sig för att slippa bli solbränd. För övrigt skyddade sig damerna på den tiden med parasoll för att ej bli brynta av solen. Badhuset torde vara ett av de mera välbevarade på Norrlandet. Det ägs numera av intendenten Hans Wengelin med familj.
Lantstället Borgvik har i dag flera funktioner. Först och främst tjänar det som sommarhem åt Baptistsamfundets medlemmar. Salongen används som sällskapsrum och salen som hörsal och matsal. Sommarhemmet används även som vandrarhem där gästerna får bo i sekelskiftesmiljö i vacker natur. På så sätt kan man finansiera underhållet av det gamla lantstället.
Fru Svea Sjöstedt förestår baptisternas sommarhem. Hon utför på Borgvik en kulturgärning. Allt få i hennes händer ett egenvärde. Ingenting tas bort utan att det noga prövas. Tapeterna i matsalen måste bytas ut, de var gamla. Vad gjorde fru Sjöstedt? Hon lät tre kvadratmeter av den gamla tapeten sitta kvar över den stora dörren som leder in till salongen från matsalen. Tänk – det blev riktigt dekorativt. "Så här fin tapet hade de förr", säger hon och pekar på den gamla tapeten.

Mer läsning

Annons