Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosurfa i mörkret

Annons
Mörkt och kallt är det. Januari ärsom gjord för läsning eller surfande. Kolla in följandesajter och låt dig inspireras.
boende.passagen.se - är jättestora Passagensavdelning om boende. Här kan du göra boendekalkyl, ställafrågor, jämföra priser och mycket annat.
Nu kan du kolla in trendiga R.O.O.M. även om du intebor i huvudstaden. Inredningsfirman finns på nätetmed produkter, priser och information. Adressen är www.room.se.
www.torget.se har en hem-och-trädgårdsdelsom har allt från byggvaror till köksprylar.
www.ortagarden.com. Proppfull trädgårdssajtmed tusentals fröer att välja på, till exempelöver 500 sorters chili!
 
ooo Nu finns den, lampan som utan timer tänderoch släcker sig själv beroende på hur ljust ellermörkt det är. Sensorlight känner av när detmörknar och tänds då av sig själv. Närdet ljusnar igen släcks den.
Lampan är energisnål och behöver bara 15 wattför att lysa som en vanlig 75-wattslampa.
 
Malmö får ekostadsdel
 
Malmö satsar allt mer på ekologisktboende. Under tre år ska Malmö stad investera 825 miljonerkronor i ungefär 30 ekologiska projekt. En ekologisk stormarknadplaneras, där kravmärkt mat ska säljas, och el,kyla och värme ska produceras av förnyelsebara källor.För att ha råd med detta söker Malmö 200miljoner kronor i statliga bidrag. Mest av allt satsas påstadsdelen Hyllievång som förväntas växatack vare närheten till Öresundsbron.
 
ooo Priserna på småhus ökademed en procent från november månad till december.Det innebär att småhuspriserna har ökat tvåmånader i rad och efter den mindre prisnedgången ioktober är priserna nu tillbaka på sommarens nivåer.
 
Smutsfläck kan vara mögel
 
Har du sett en fläck som ser ut somsot på tapeten? Det kan röra sig om mögelsvampenstachybotrus som trivs i pappersmaterial. Den finns ocksåofta på baksidan av gipsskivor i ytterväggar i fuktigahus. Mögelsvampen luktar inte som annat mögel ofta gör,men avger giftet mykotoxin som bland annat kan ge astmatiker svåraproblem.
 
Ta vara på julplanteringarna
 
Julgrupperna börjar kanske se skamfiladeut, julen är ju över. Men släng dem inte. Julgruppernainnehåller ofta gröna växter som kan planetrasom för sig eller tillsammans, och lökväxterna blommarigen om du tar hand om dem på rätt sätt. Småtomtar och dylikt kan du spara och använda till egna julgruppernästa år.
Låt lökväxterna vissna ner, plantera ut demi trädgården i vår och ta in dem igen föreförsta frosten. Lägg dem sedan i en källare ellerdylikt i cirka tio veckor. Ta fram och plantera om i börjanav november, så blommar de igen till jul.
 
ooo År 1960 var 43 procent av alla svenskartrångbodda, vilket innebär att det fanns fler äntvå boende per rum när kök och vardagsrum räknatsbort. Tio år senare hade siffran halverats, och 1980 varbara sex procent trångbodda. Därefter har siffran saktasjunkit ännu mer för att 1990 vara nere på treprocent.
 
Frystesta krukorna
 
Glömt ta in sommarens krukor? Göringet. Är de av bra kvalitet ska de klara en vinter i snöoch kyla utan att krackelera, förutsatt att de stårupp och ned. Om de går sönder var de i så dåligtskick att de ändå borde ha kasserats. Glaserade krukorbrukar ha en längre livslängd och ska klara åtskilligautevintrar. Om du inte vänder dem upp och ned är detviktigt att de är bredast upptill, annars riskerar krukanatt sprängas när innehållet fryser.
 
Borätter 47 procent dyrare
 
Det genomsnittliga överlåtelsepristpå bostadsrätter i Sverige ökade med 47 procentmellan 1997 och 1999. Det rapporterar SCB som konstaterar attdet genomsnittliga överlåtelsepriset steg från193 000 kronor till 285 000 kronor under de tre åren. Mestökade det i storstadsregionerna Stockholm, Göteborgoch Malmö. Största ökningen står Stockholmför, där det genomsnittliga överlåtelseprisetår 1999 var 681 000 kronor, en ökning med 51 procent.I övrigt råder stora skillnader mellan prisökningarnapå bostäder från län till län. Lägstökning återfinns i Jämtland, där överlåtelseprisetökat med 5,4 procent.
 
ooo Har du sett små blixtsnabba, silverfärgade,centimeterlånga odjur som snabbt försvinner in underbadkaret? Jaha, då får det sägas utan nåd:du är inte tillräckligt renlig. Silverfisken lever påbland annat hudavfall och hår och kan bara klara sig i ofräschabadrum. Är du riktigt orenlig kan det gå så långtatt de flyttar in i hela huset och ger sig på tapeter, böckeroch dylikt.
 
Två av hundra har städhjälp
 
40 procent av svenskarna vill ha städhjälp.Två procent har det. Två av tre kvinnor som leveri parförhållanden känner att det är de sombär huvudansvaret för att hemmet blir städat, enligten undersökning om städning som Temo genomfört.Samtidigt tycker många män att de tar ett stort ansvar.80 procent av de tillfrågade männen mellan 18 och 29år svarade att de städar lika mycket som deras partner.Bara 43 procent av deras flickvänner och fruar höllmed om detta. Enligt SCB lägger genomsnittskvinnan ner fyraoch en halv timme i veckan på städning. Mannen ägnartvå timmar åt städning. Undersökningen visarockså att den yngre generationen städar mindre änden äldre.

Mer läsning

Annons